Министър Емилия Масларова призова да не се спекулира с нивото на безработицата в България на среща с граждани от Смолян

Емилия Масларова се срещна с повече от 300 граждани от гр

Емилия Масларова се срещна с повече от 300 граждани от гр. Смолян в Планетариума. В  срещата взеха участие и зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Димитър Димитров, зам.-министърът на МВР Румен Андреев, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска и Сотир Ушев,  народният представител д-р Тодор Кумчев и кмета на община Смолян -Дора Янкова.

Социалният министър представи на смолянската общественост резултатите от работата на Министерството на труда и социалната политика. Посочи, че нивото на официалната безработица в България е  6,69 % за месеците януари и февруари. През февруари има увеличение на безработицата 0,19 % от месец началото на годината, като са регистрирани нови 6950 безработни лица. Министърът подчерта, че безработните към настоящия момент са с 21 000 души по-малко от същия период на миналата година. Министър Емилия Масларова призова да не се спекулира и манипулира по отношение на безработицата в България. Тя бе категорична, че не се крие информация за нивото на безработица у нас.

Хората, които остават без работа заради кризата в тежката и леката промишленост, има възможност да бъдат преквалифицирани. Тя посочи, че социалното министерство е готово да откликне на всеки един подготвен проект, както от общините, така и от бизнеса и неправителствените организации. В тази връзка тя подчерта, че са предвидени 190 млн.лв. по Плана за заетостта и 165 млн.лв. по Оперативна програма "Човешки ресурси". От 9 март социалното министерство започва да набира предложения от фирми, които да се включат в програмата за намалено работно време. Работодателите ще имат срок от 14 дни да подадат своите заявления, които ще бъдат одобрявани от областни комисии. Програмата предвижда държавата да заплаща по 120 лева на всеки работник в рамките на три месеца на фирми, които са в затруднено положение. В рамките на посещението си в Смолян министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова откри Център за рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в град Мадан.  Седем специалисти ще се грижат за 30 деца с психични и физически проблеми в центъра за рехабилитация в Мадан. На официалното откриване присъстваха и зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Димитър Димитров, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска и Сотир Ушев, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. За период от 3 години и половина в България са открити над 34 центрове, които предоставят тази социална услуга на децата с увреждания в българските общини. В област Смолян са реализирани 54 проекта в социалната сфера на стойност 6 млн. лева  за последните четири години. Друг социален проект е реализиран в Чепеларе. Там сградата на филиал „Здравец" " на Обединено детско заведение - Чепеларе е основно ремонтирана по проект, финансиран от Социалния инвестиционен фонд с бюджет 190 844 лева.