Лекции на Ивайло Калфин в Орлеан и в Харвард

  Заместник-председателят на Комисията по бюджети в Европейския парламент ще говори по-късно днес пред факултета по "Право, икономика и управление" на Университета в Орлеан за "Гръцката криза и бъдещето на ЕС"

 

Заместник-председателят на Комисията по бюджети в Европейския парламент ще говори по-късно днес пред факултета по "Право, икономика и управление" на Университета в Орлеан за "Гръцката криза и бъдещето на ЕС". Той беше поканен да анализира ефективността на различните планове за преструктуриране на дълга и на капацитета на гръцката икономика да се приспособят към мерките за строги икономии, наложени от Европейския съюз и международните финансови институции.

 

Повече за форума на http://www.univ-orleans.fr/actus/index.php?page=1&idt=2964&annee=2009

"Гърция не реагира навреме, а Европейският съюз нямаше необходимите механизми да улови рано проблема, което предизвика тежката криза в Гърция и застраши стабилността на еврото", заяви Калфин преди насрочената за по-късно лекция.

Според зам.-председателя на Комисията по бюджети в Европейския парламент ЕС едва сега изгражда механизми за обща фискална политика и за финансови трансфери в еврозоната, които биха му позволили да предугажда и да реагира по-ефективно на подобни проблеми. Калфин смята, че изграждането на липсващата структура на ЕС може да стане чрез значително увеличение на общностния бюджет или чрез издаване на съвместен дълг чрез еврооблигации. Подобни мерки могат да генерират достатъчен фискален ресурс, който да позволи дълготрайното стабилизиране на европейската валута.

Ивайло Калфин разкритикува досегашните действия на Тройката за Гърция, съставена от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд:

"Не може да очаквате чрез затягане на коланите да постигнете икономически растеж", убеден е Калфин. Той предупреди, че самоцелното консолидиране на разходите в Гърция за дълго ще лиши икономиката й от възможност да си стъпи на краката.

Университетът в Орлеан е основан през 1230 г. и е едно от най-старите висши училища във Франция. В него се обучават 16 000 студенти

Във вторник, 3 април, Ивайло Калфин ще изнесе лекция на тема "Отношенията на Европейския съюз с Русия" в американския университет "Харвард". Ивайло Калфин ще акцентира върху енергийните и търговски връзки между Брюксел и Москва.Организаторите от Харвардския център за правителствени и международни изследвания са предвидили два часа за лекцията на българския евродепутат.