ЕП засилва връзките с партньорите от Източна Европа

  Депутати от Европейския парламент и от парламентите на Азербайджан, Армения, Грузия, Молдова и Украйна ще се срещнат на 2-4 април в Баку, за да обсъдят въпроси относно енергетиката, търговията и правата на човека

 

Депутати от Европейския парламент и от парламентите на Азербайджан, Армения, Грузия, Молдова и Украйна ще се срещнат на 2-4 април в Баку, за да обсъдят въпроси относно енергетиката, търговията и правата на човека. Това е първото заседание извън ЕС на Парламентарната асамблея Евронест, която бе учредена през май 2011 г. като форум за насърчаване на политическото и икономическото сближаване между ЕС и неговите източноевропейски съседи.

От точките в дневния ред на пленарното заседание Кристиан Вигенин (С&Д, България), съпредседател на асамблеята от страна на Европейския парламент, насочва вниманието към темата за бъдещето на демокрацията и независимите медии в страните от Източното партньорство и ЕС.Освен това в Баку ще се проведат заседания и на комисиите по енергийна сигурност, социални въпроси, политически въпроси и икономическа интеграция към Парламентарната асамблея.

Беларус и Евронест

В рамките на събитието в Баку ще се проведе и заседание на работна група за Беларус. Към момента по политически причини тази страна не е част от Евронест. В тази връзка г-н Вигенин заявява: "Ние се опитваме да продължим диалога с представители на Беларус, особено с опозицията и гражданското общество, но пълноправното участие на страната в нашата Асамблея ще бъде възможно, само когато там се проведат свободни и справедливи избори".