Кристиан Вигенин е на тридневна визита в Тунис

  Българският евродепутат Кристиан Вигенин участва в конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят", която се организира от Партията на европейските социалисти (ПЕС), Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) и Фондацията за европейски прогресивни изследвания

 

Българският евродепутат Кристиан Вигенин участва в конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят", която се организира от Партията на европейските социалисти (ПЕС), Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) и Фондацията за европейски прогресивни изследвания.

Утре Вигенин ще бъде говорител в Работната група "Перспективи за бъдещи споразумения за търговия и регионална интеграция". Преди това, заедно с председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода и с председателя на ПЕС Сергей Станишев, Вигенин ще проведе срещи с изтъкнати политици от региона, сред които премиера на Тунис Хамид Джебали, министъра на административната реформа Мохамед Абу, председателя на Учредителното събрание Мустафа Бен Джафер. В събота Кристиан Вигенин ще посети Училището за политика, създадено по модел на българското.

В рамките на конференцията се очаква да бъдат приети две декларации, с които да се изрази подкрепа за демократизацията в страните от региона и да се насърчи работата на левите партии и движения за тази кауза. В конференцията ще участват, както изявени политици от Европа и от региона, така и представители на неправителствения сектор, активисти и блогъри. 

По време на конференцията ще бъдат обсъдени предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Северна Африка и Близкия Изток по пътя на прехода към демокрация. Ще бъде акцентирано върху справянето с безработицата и гарантирането на социалното включване и участието в икономическия живот на жените и децата. Ще се обсъди ролята на полицията, съдебната система и медиите, както и въпросът за регионалното взаимодействие. Акцент в срещата ще бъде ролята на левите политически партии и движения от региона и възможностите за засилване на сътрудничеството с европейските им партньори.