Евродепутатите откриха нередности в разходването на евросредства в Хаити

  Европейските средства в Хаити не се управляват и харчат достатъчно ефективно, заключи парламентарната делегация на Комисията по бюджетен контрол, която посети Порт-о-пренс в края на февруари

 

Европейските средства в Хаити не се управляват и харчат достатъчно ефективно, заключи парламентарната делегация на Комисията по бюджетен контрол, която посети Порт-о-пренс в края на февруари.

Петимата евродепутати, сред които Ивайло Калфин, представиха днес изводите си пред членовете на Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент.

Според тях контролът върху разходването на еврофондовете, които се усвояват чрез хаитянското правителство е недостатъчно адекватен, координацията между структурите, натоварени с разпределението им, не е добра, а част от проектите, които се финансират - не са обосновани.

Пратениците на Европейския парламент предупреждават, че не са извлечени никакви уроци от разрушителното земетресение преди две години, което отне живота на 223 000 души и остави без подслон почти 2 милиона. Страната не е готова да се справи с нови природни катаклизми, се казва в доклада, в който се обръща внимание, че все още почти половин милион хаитяни нямат дом.

Членовете на делегацията насърчават Европейската комисия да обвърже отпускането на средства за възстановяването и за подкрепа на бюджета на карибската държава, с постигането на резултати в борбата с корупцията, с по-доброто функциониране на администрацията и вземането на решения от страна на хаитянските власти.

Пратениците на Европейския парламент искат Европейската комисия да направи оценка за ефекта от проектите, финансирани с европейски средства през последните 15 години, и да запознае с нея евродепутатите.

"Убедих се с очите си, че Европейската комисия е свършила много работа в Хаити, особено в ресора на комисар Кристалина Георгиева - в спешната помощ непосредствено след бедствието. Но в Хаити има много какво още да се направи, особено по отношение на помощта за развитие, за да усетят хората ефекта от европейската помощ", заяви Ивайло Калфин по повод приемането на окончателния доклад от мисията на Европейския парламент.

След земетресението от 2010 г. Европейската комисия е отпуснала на Хаити 210 милиона евро и се е ангажирала да предостави други 395 млн. евро за възстановяването на страната до края на 2013 г.

Повече за заключенията на делегацията, както и докладът от мисията можете да намерите на: http://www.kalfin.eu/проблеми-с-харчовете-на-ес-в-хаити-p_read1755.html 

Ивайло Калфин за Хаити и за проблемите с европейското финансиране - на http://kalfin.eu/blog/?p=533 и http://kalfin.eu/blog/?p=522