В БСП има млади поколения с общ дух и стремеж сами да напишат сценария на своя живот

Nov 10, 2008 Новини БСП 1 1998

В БСП има млади поколения, които са модерни и интелигентни, с общ дух и стремеж сами да напишат сценария на своя живот и да намерят конкретните решения на реално съществуващите проблеми в нашето общество

В БСП има млади поколения, които са модерни и интелигентни, с общ дух и стремеж сами да напишат сценария на своя живот и да намерят конкретните решения на реално съществуващите проблеми в нашето общество. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев се обърна към повече от 350 млади социалисти, които участваха в националната младежка среща в Пловдив. Винаги съм вярвал в потенциала на младите хора в БСП, в интелекта,  в хъса да се свърши работа, в управленския капацитет, каза още Станишев. Той сподели с младите участници, че основният упрек спрямо него, когато е избран за министър-председател, е бил, че е прекалено млад и е нямал опит. Да това беше така. Но съм убеден, че когато има доверие в потенциала на младите хора, той се оправдава, а виждам стремеж у вас да се докажете, категоричен беше председателя на БСП.

Станишев оцени желанието на младите не просто да искат държавата да свърши едно или друго нещо за тях, а сами полагат усилия и предлагат решения на реално съществуващи проблеми, засягащи практически всеки един сектор на живота. Трябва да направим така, че тези усилия да не отидат на вятъра, каза още Станишев. По думите му много от идеите на младите, които те представиха и аргументираха, ще бъдат включени в конкретните действия на правителството, както и в предизборната платформа на БСП.

Впечатли ме модерното ляво мислене във всички вас, похвали младите Станишев. По думите му ляво е това, което дава добър ефект за хората, което води до по- високо качество на живот, повече шансове за реализация и прави страната по- справедлива.  Това е моделът на ЕС и на европейските общества, защото трябва да сте убедени, че ЕС е съюз на социални държави, добави премиерът. Той беше категоричен, че световната финансова и икономическа криза на практика реабилитира лявото мислене. Той посочи необходимостта от по- стриктна регулация и повече държава, стига това да не бъде самоцел или да достигне до крайност.

И двата дни председателят на БСП се включи активно по време на дискусиите по зададените теми. По повод необходимостта от хигиенизиране на българския партиен живот Станишев припомни, че именно БСП първа внесе законопроект по този проблем. Предложихме значителното увеличаване на публичното финансиране и затягане на контрола върху работата на политическите партии, добави премиера. Той изрази безпокойство от купуването на гласове, което последните години е станало масово, особено по време на местни избори. Отвратително е демокрацията да се опорочава по този начин, да се опорочава избора, правото на глас на всеки един, каза Станишев. По думите му така се продава не само гласът, на този, който го продава, продава се и гласа на другите.

По другата основна тема – образование – председателят на БСП заяви, че са на лице някои добри практики от миналото, които могат да бъдат възстановени, разбира се съобразявайки се със сегашните условия. Той посочи, че и не малко е направено до момента. Като примери Станишев даде изработването на стратегия за развитие на средното образование, приета 2006г.; въвеждането на диференцираното заплащане; студентското кредитиране; подготвянето на стратегия за научните изследвания. Догодина се предвиждат 100млн.лв. за научни изследвания, заяви Станишев. По думите му е необходимо и  държавата да улесни връзките между бизнеса и образованието.

Бизнес средата трябва да бъде по- добра и акцентът трябва да се поставя върху няколко приоритета като енергетиката, инфраструктурното развитие, българското земеделие, туризма, висококачествени инвестиции, каза още премиерът. Той посочи законът за трудовата инспекция като мярка за засилване на контролната роля на държавата и допълни, че е необходимо общините да премахнат лицензионните си режими, които създават корупционна среда.

Отричам че водим дясноцентристка политика, тя е прагматична политика, която дава резултати, каза още Станишев.  По думите му икономическата политика трябва да бъде такава, каквато води до растеж в страната. Станишев подчерта, че трябва да се засили ролята на контролните институции – за данъците, за осигуровките, за това да се спазват правилата и правата на работещите, както и на заетите в икономиката.

Никога не е имало нищо лошо в думата планиране, каза още Станишев. Има ли фирма, която няма план за следващите години, ЕС няма ли план, Лисабонската стратегия е план за развитие на ЕС, попита премиерът и посочи, че е важно да не се изпада в крайности. Не бива да забравяме, че България е отворена икономика, каза още Станишев.  По думите му  е необходимо страната да си набележи приоритети, които постоянно и динамично да бъдат актуализирани.

По повод състоянието на администрацията, премиерът припомни, че сегашното правителство е първото, което прави сериозни съкращения в администрацията -  над 10% именно с мотива да се облекчи средата и да се спести ресурс за по- високо заплащане. Станишев акцентира и върху необходимостта от постоянно обучение на добри практики на управление.

Аз съм против задължителността в демокрацията, каза председателят на БСП по повод темата за задължителното гласуване. Но допълни, че винаги е убеждавал младите хора да се включат в политиката. Ние като балканска нация сме политизирани, отбеляза Станишев. Всичко, което се случва около нас, е политика – решенията на Общински съвет, правителство, решенията, които засягат живота ни. Ако някой иска да окаже влияние върху всичко това – минималната възможност е гласуването, каза Станишев и  допълни - втората възможност е активното участие в политиката.

В началото на 90-те години имаше много остра конфронтация между БСП и СДС, но тя беше политическа, съдържателна конфронтация, припомни премиерът. Той изрази своето възмущение от това, че сега простащината и скандалното празноговорене надделяват в българската политика. Това развращава умовете на хората, начина на мислене, категоричен беше Станишев и допълни - ако не се противопостави БСП като партия стабилна и с традиции, няма кой да се противопостави – тази вълна ще ни залее, ще нанесе непоправими щети. Той призова медиите също да дадат своя принос в тази насока.

Много пъти съм говорил, включително и с кмета на София, и съм му казвал „престанете да плюете вашата държава. Бъдете - ако искате – егоист. Нали искате да управлявате?”. Защото днес ще плюете това правителство, но има много хора в Европа, които не искат България да бъде успешна, не искат тези пари да влязат в България, искат те да бъдат преразпределени.Но няма ефект. Срещу това ще се боря, каза още Станишев. По думите му балансът между стабилността и скандалността е много тънък – скандалното по-върви, но е много опасно. Ние като партия трябва да се научим да бъдем интересни, каза председателят на БСП.

Лидерът на БСП не забрави да даде и няколко ценни съвета на младите социалисти. Да знаете, че в България политиката не е благодарно нещо, то никъде не е благодарно, каза той. Когато се захващате с това, винаги трябва да помните и за финала и да се стараете да правите нещата така, че да не ви е срам – посъветва Станишев младите от БСП. По думите му – важното е да не се изневерява на основополагащи принципи, от които политикът няма да отстъпи при никакви условия. Станишев заяви, че да бъдеш лидер означава да имаш свои ценности, убеждения, да се стараеш да ги реализираш и да ги отстояваш, дори когато те са непопулярни. Не трябва да се страхувате да бъдете непопулярни, трябва да сте искрени в своите убеждения, категоричен беше премиерът.

Като задача за следващата младежка среща, която ще се проведе на 4 февруари, Станишев посъветва младите социалисти да потърсят още хора като тях, споделящи техните виждания и да помислят как да ги приобщят към БСП. 

Усещам колективен дух между вас, общ дух, който ви обединява и се чувствате част от едно цяло, което го правим по- силно и голямо през следващите месеци. Каза в заключение Станишев. Той призова младите социалисти с общи усилия да направят България такова място, че действително младите сами да напишат сценария на своя живот.