Ивайло Калфин: За ЕС работим до 4 януари, а след това той за нас

  Защо депутатите все гледат да порежат бюджета на ЕС, след като той носи растеж на Европа, попита Ивайло Калфин на конференция за бъдещото финансиране на Съюза в Брюксел

 

Защо депутатите все гледат да порежат бюджета на ЕС, след като той носи растеж на Европа, попита Ивайло Калфин на конференция за бъдещото финансиране на Съюза в Брюксел. Европейският бюджет не е разход за държавите, защото 94% от него се връщат отново в страните членки под формата на субсидии и инвестиции, посочи той.

Европейският бюджет е 44 пъти по-малък от сбора на националните и е едва 1 на сто от европейската икономика. За разлика от държавните финанси в почти всички страни, които се увеличават, общите пари се нарастват значително по-бавно, а ако се вземат предвид новите ангажименти и разширяването, дори намаляват, заяви Калфин. Той е докладчик на Европейския парламент за следващия 7-годишен бюджет на ЕС.

Членството в ЕС струва на всеки гражданин 67 евроцента на ден и докато редовият данъкоплатец работи около половин година,  за да си плати данъците у дома, то, а отчисленията за общите разходи и политики в ЕС от Нова година до 4 януари.

Калфин се застъпи за увеличаване на дела на собствените приходи на Общността и призова депутатите да не се противят на облагането на финансовите сделки и директното отчисление на ДДС, които се предлагат, защото освен, че ще намалят националните вноски, те ще позволят европейският бюджет да бъде по-стабилен, осигурявайки необходимите средства за финансиране на проекти и политики.

Калфин предупреди, че избирателите очакват единодействие, а не битки между своите представители в националните парламенти и депутатите в Брюксел. Но, че ако не бъде постигнато съгласие по бъдещия бюджет на ЕС, Европейският парламент няма  да се поколебае да го бламира, което ще има негативни последици за всички граждани, независимо дали избраното от тях правителство е виновно за провала на преговорите или не.

"Решени сме да го направим, ако се окаже, че договорените средства са недостатъчни за постигането на вече заявените политически амбиции", заяви докладчикът на Европейския парламент.

Депутатите, ратифицирали Лисабонския договор, трябва да са обърнали внимание, че ЕС е задължен да се финансира чрез собствени приходи, каза Калфин. Той призова народните представители от 27-те да обърнат внимание, че са одобрили стратегия за развитие на ЕС до 2020 г., която си поставя високи цели и тяхното изпълнение изисква да бъдат направени сериозни инвестиции.

Калфин изрази възмущение от плановете  за намаление на средствата за икономическо изравняване между отделните държави  и от гласовете, че богатите държави не могат вечно да плащат за по-слабо развитите.

Евродепутатът цитира данни, според които всяко евро, инвестирано чрез кохезионните фондове на ЕС между 2000 и 2006 г. се е умножило до 2,1 евро през 2009-а, а до края на десетилетието ще е донесло растеж от 4, 2 евро. 

Нека да помислим преди да орязваме бюджета на ЕС, че намаляването на палите за сближаване всъщност ще забави европейския растеж и излизането от кризата, призова Калфин депутатите от 27-те страни, които се включиха в конференцията в Брюксел.