Eврофондовете за младежка заетост са достъпни и за България

  Всички държави имат достъп до инициативата на Европейската комисия за справяне с младежката безработица "Възможности за младежта", както и до съветите на нейните експерти, се казва в отговор на комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор до Ивайло Калфин

 

Всички държави имат достъп до инициативата на Европейската комисия за справяне с младежката безработица "Възможности за младежта", както и до съветите на нейните експерти, се казва в отговор на комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор до Ивайло Калфин.

Европейската комисия обяви през декември че ще помогне на 8 страни с най-висока младежка безработица да се справят с проблема, включително като изпрати експерти, които да съдействат на властите с разработването на мерки.

Ивайло Калфин попита Европейската комисия защо е пропуснала България, сред страните, които ще се ползват с предимство, изтъквайки, че тя е десета в ЕС по младежка безработица с 25,6 на от хората, търсещи работа под 24-годишна възраст.

"Комисията ще предостави цялата необходима помощ за повторно планиране на неразпределените ресурси от структурните фондове" на всяка държава-членка, се уверява в писмото до Калфин.

"Надявам се, че българското правителство ще прояви прозорливост и няма да пропусне възможността да се възползва от предложението на Европейската комисия за пренасочване на средства от структурните фондове. Усвояването на средствата дотук показва, че не всички пари, предназначени за България ще могат да бъдат използвани до края на бюджетния период. Към края на 2011 г. 30 на сто от средствата по структурните фондове или около 2 млрд. евро, са свободни. "Възможности за младежта" е добра възможност България да усвои повече европейски средства в полза на своите граждани", коментира Ивайло Калфин.

Социалният еврокомисар съобщава още, че държавите, които имат сериозни проблеми с обществените средства, могат да разчитат на увеличаване до 95 на сто на средствата за финансиране на мерките от европейските фондове, оставяйки на националните бюджети ангажимента да осигурят само 5 на сто от необходимите по всеки проект средства. Досега Европейската комисия не беше обявявала, че тази схема може да се прилага и по проекти за борба с безработицата сред младите. Мерките за младежка заетост могат да са свързани с различни проекти в областта на образованието, заетостта и регионалната политика. За тяхното изпълнение отговорност ще имат националните правителства, които ще докладват за резултатите по време на срещите на върха на лидерите от ЕС, се казва в отговора на комисар Андор.

Европейската комисия обяви, че 82 милиарда евро от структурните фондове до 2013 г. още не са разпределени и препоръча на 27-те те да се похарчат за справяне с младежката безработица и за подкрепа на малкия и среден бизнес.

Пълният отговор на Европейската комисия до Ивайло Калфин можете да намерите на: http://kalfin.eu/защо-е-пропусната-българия-за-младите-безработни-p_read1642.html