Холандският премиер писа на Европейския парламент

  Холандският премиер Марк Рюте изпрати днес писмо на членовете на Европейския парламент, които осъдиха с четвъртък интернет страницата, насочена срещу имигрантите от Централна и Източна Европа, и го призоваха да се разграничи от нея

 

Холандският премиер Марк Рюте изпрати днес писмо на членовете на Европейския парламент, които осъдиха с четвъртък интернет страницата, насочена срещу имигрантите от Централна и Източна Европа, и го призоваха да се разграничи от нея.

В писмото г-н Рюте подчертава, че страницата е инициатива на една политическа партия и не отразява по никакъв начин вижданията на правителството или политиката му към имигрантите от новите страни членки.

"Балансът от трудовата имиграция от Централна и Източна Европа е положителен. Правителството подкрепя свободното движение на работници в Европа и цени приносът, който тези хора създават с ръцете си към нашата икономика",  пише премиерът до евродепутатите.

Той добавя, че правителството му се опитва приоритетно да отговори на някои тревоги на гражданите си, свързани с "антисоциалното поведение и намаляването на растящия натиск върху социалната система", както и с експлоатацията на имигрантите от временни трудови агенции и работодатели.

Рюте изтъква, че партиите и гражданите в Холандия се радват на свободата да изразяват мнението си и само съдът може да реши дали в случая с инициативата на Партията на свободата, са нарушени законите.

"Радвам се, че холандският премиер признава, че трудовата имиграция от новите страни членки, има положителен ефект върху икономиката, защото това е безспорен факт", коментира Ивайло Калфин, който беше един от инициаторите на резолюцията на Европейския парламент срещу интернет страницата.

Калфин изрази надежда, че г-н Рюте ще спази обещанието си да дойде в парламента и да говори с депутатите за финансовите и икономически проблеми.