Създаването на нови работни места и инвестициите са пътя за излизане от кризата

Мар 14, 2012 Новини БСП 0 1460

Опитите на ГЕРБ да зашият устата на опозицията няма да минат   Подкрепата за реалната икономика, създаването на нови работни места и инвестициите са ключови за пътя на България за излизане от кризата

Опитите на ГЕРБ да зашият устата на опозицията няма да минат

 

Подкрепата за реалната икономика, създаването на нови работни места и инвестициите са ключови за пътя на България за излизане от кризата. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев във Велико Търново. Пред студенти и преподаватели от ВТУ председателят на социалистите изнесе лекция на тема „Съвременната криза и България утре", след което се включи в дискусията „Действена БСП за демократична промяна". Специално внимание Станишев обърна на значението на социалната държава и правата на гражданите, които в момента са силно орязани. Като приоритет за БСП той посочи и опазването на демократичната държава. Според лидера на БСП в България има отстъпление от прилагането на европейските демократични принципи, а сегашното управление става все по-репресивно към инакомислещите. Станишев отбеляза, че е важно да бъде върнат европейският диалог в България. „Ако нямаме ясна своя политика и интереси какво искаме да видим в Европа, ние ще бъдем страна, която се присъединява към нечии други инициативи", аргументира се той.

Президентът на ПЕС беше категоричен, че е необходима промяна в политиката на европейско и национално ниво. Той изтъкна, че десните правителства в Европа вече две години и половина водят политика без положителен ефект - доверието в еврото не е по-голямо, икономиките в повечето европейски страни са в рецесия, срива се цялата социална система в Европа.

Също толкова тревожна е и ситуацията в България. Според Станишев под предлога на стабилността се унищожават цели обществени системи, замразяват се доходите и резултатът е, че хората обедняват. Лидерът на БСП прогнозира, че заради задълбочаващите се проблеми правителството няма да изкара до следващата година без нов външен заем, но е изпуснало момента, когато условията на международните кредитори са били по-добри. „ГЕРБ са като термити - те изяждат всичко, което има и дори не мислят за утрешния ден", коментира Станишев и прогнозира, че в наследство ГЕРБ ще оставят след себе си опоскана държава. Лидерът на БСП допусна, че от страх, че на редовните избори ще лъсне цялата истина за управлението на ГЕРБ, те могат да предизвикат предсрочни избори.

Пред медиите Сергей Станишев коментира, че скандалът за българската връзка в австрийските разследвания по отношение на Хохегер е измислен и изфабрикуван от ГЕРБ. Лидерът на БСП определи действията на управляващите като стремеж да се отвлече вниманието и като хвърляне на димка. „Това е опит за шантаж към опозицията, но няма да мине, опит да се зашие устата, но няма да стане", заяви Станишев.