БСП може да бъде европейският ляв проект за България

Мар 11, 2012 Новини БСП 0 1036

БСП има шанс да бъде европейският ляв проект за България

БСП има шанс да бъде европейският ляв проект за България. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на дискусията „Съвременната криза и България утре". Според него политиката на партията може да бъде част от противопоставянето на европейско ниво срещу консервативния подход на десницата, на който сме свидетели и в България. „ГЕРБ е управление на несправедливостта", категоричен беше Станишев. По думите му управлението им е пропиляно време за страната ни. Лидерът на БСП отбеляза, че зад популистките действия на ГЕРБ личи антидемократичният характер на управлението им и разбиването на държавността и на институциите. Станишев изтъкна, че се създава икономическа среда, при която държавата се намесва в интерес на определени кръгове, като се убива конкуренцията. „Най- големите бонуси сега се раздават на икономически кръгове", добави Станишев. По думите му управлението на ГЕРБ е и антисоциално - замразява доходи, реже разходи, вместо да мисли как да стимулира икономиката. Лидерът на БСП предупреди, че има опасност да се подкопае финансовата стабилност на държавата, ако се посегне на Сребърния фонд.

Сергей Станишев обърна внимание на предизвикателствата и задачите пред БСП. Според него е важно партията да отстоява демократичните права и да се покаже като партия на справедливостта. Станишев изтъкна, че БСП трябва да се бори с тоталното опростачване, да търси национално съгласие по ключови за страната въпроси и политики. „Трябва да бъдем антитеза на начина на ГЕРБ на правене на избори", добави Станишев. По думите му е важно да се обясни на хората какво ще бъде наследството на ГЕРБ. „Трябва да сме честни пред хората и да кажем в какво състояние ще заварим държавата, но и да дадем надежда", заяви лидерът на БСП.

„Важно е да върнем европейската дискусия в България", добави Станишев. Той изрази тревогата си, че страната ни все повече се изолира от европейските процеси, въпреки че те засягат живота във всяка страна. Лидерът на БСП прогнозира, че кризата няма да си отиде бързо, защото всички основни причини, които я породиха, си остават действащи. Станишев отбеляза, че след 2,5 години водене на дясна политика, Европа е в по- тежко състояние. По думите му в ЕС липсва  солидарност между държавите и има реална опасност Европа да се раздели на кръгове. Станишев изтъкна, че европейските социалисти разработват  предложения за алтернативна политика. „Необходима е политика, която чрез инвестиции осигурява растеж и заетост", заяви лидерът на БСП. Според него е важно да се запази социалният характер на ЕС. Станишев обяви, че през април ПЕС започва общоевропейска кампания срещу младежката безработица. Европейските социалисти се готвят и за следващата финансова рамка, като приоритет ще бъде Европа да постигне целите си, поставени в „Европа 2020".

Говорейки за кризата в Европа и за отражението й в България, евродепутатът Ивайло Калфин отбеляза, че кризата постави ЕС в критична ситуация и за няколко години бяха изтрити десетилетия сближаване между регионите. Калфин открои три важни необходими елемента за Европа - работеща централна банка, обща фискална политика и издаване на еврооблигации. Евродепутатът изрази тревога от намаляващото влияние на България в ЕС. По думите му страната ни се държи като че ли е извън ЕС, без да участва в изработването на политики и взимането на решения. Калфин направи паралел между България и Гърция и обърна внимание на редица рискове пред икономиката ни, които се подминават с пренебрежение. Според евродепутата не е вярно, че икономиката ни е в подем. Той напомни, че много предприятия фалират, намаляват доходите на хората, а икономиката ни е три пъти по- неконкурентноспособна от гръцката. Калфин изтъкна, че преди 10 години в Гърция са направили същото, каквото планира Дянков днес за Сребърния фонд. „Подобен вид упражнения са много опасни", категоричен беше евродепутатът.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков коментира негативните тенденции, породени от управлението на ГЕРБ. По отношение на работата на парламента депутатът изтъкна, че се размива отговорността за законодателството и същевременно се правят опити да се заобикаля парламентарното представителство. Миков изтъкна, че сме свидетели на чести и хаотични промени в законодателството, голяма част от които са на принципа „ако мине". По непопулярни въпроси пък се търсят „депутати-доброволци", като при случая със Закона за отнемане на имуществото. Депутатът от левицата възрази срещу безспирните атаки срещу другите институции и напомни сагата с импийчмънта срещу президента и отношението към съдебната власт. Според Миков полицейското насилие се превърна в система на поведение на голяма част от органите на полицията - не по тяхна вина, а защото е подадена като задача от министъра. „Когато ГЕРБ си отиде от властта, ще бъде силно разбито усещането за правова държава и ще са необходими години за реконструкция на отношенията между властите", отбеляза депутатът.

Социологът Живко Георгиев отбеляза, че след последните избори БСП затвърди позицията си като основна опозиционна сила. Според него партията трябва да се отвори повече към младите хора и да работи върху имиджа си. Според социолога протестите показват, че има съживяване на гражданското общество и е важно БСП да води диалог с тази част от обществото.