Всеки, който се е опитвал да цепи БСП, е слизал от политическата сцена

Мар 11, 2012 Новини БСП 0 1542

Отдавна съм заявил, че ще се кандидатирам за председател на партията

Отдавна съм заявил, че ще се кандидатирам за председател на партията. Не заради власт, а защото партията има действително уникален шанс да се развие следващата година като партия, която е европейска, социалистическа, с модерна платформа и е алтернатива на ГЕРБ. Първа стъпка бяха президентските избори и това трябва да продължи. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти преди началото на дискусията „Съвременната криза и България утре".

Попитан дали смята, че това ще продължи, ако лидер стане Георги Първанов, Станишев отговори: „Съмнявам се". Лидерът на БСП упрекна Първанов за това, че линията му спрямо ГЕРБ не е била последователна. „Няма как той да ме надприказва като опонент на ГЕРБ. Защото в други моменти поведението на президента тогава е било различно. Всичко трябва да бъде автентично и последователно", добави Станишев. Журналистите го попитаха- ако Първанов бъде избран накъде според него ще тръгне БСП. „Не мисля, че това ще се случи", отговори председателят на партията. Според него с поведението си Първанов създава разделителни линии, но от разцепление няма опасност. „Всеки, който се е опитвал да цепи БСП, е губил и е слизал от политическата сцена", изтъкна Станишев. По думите му по- важният въпрос е каква партия е БСП и каква политика води тя.

Станишев коментира информацията, че Меглена Кунева напуска НДСВ. По думите му това не е изненада. „Интересното е, че тя говореше толкова много срещу партиите, а сега създава партия", отбеляза лидерът на БСП. Той напомни, че истинската демокрация се гради именно върху партиите. Станишев коментира, че отношението на БСП към проекта на Кунева ще зависи от нейното отношение към ГЕРБ и към модела, който те налагат като управление на страната. Станишев напомни, че на втори тур на президентските избори Кунева не събра кураж да призове хората, които гласуваха за нея, да гласуват срещу страха. „Тя зае неутрална позиция в момент, в който се водеше важна битка за бъдещето на България", заяви Станишев. Той изтъкна, че БСП е антитеза на авторитарния модел, който налага ГЕРБ. „Ние сме партия, която е доказала, че може да управлява страната, в това число по време на криза, запазвайки финансовата, икономическата стабилност на страната", напомни Станишев. По думите му БСП е доказала и социалния си характер като партия, за разлика от ГЕРБ, които решават проблемите на кризата на гърба на хората.