Решението на правителството за АКТА не означава нищо без решение на парламента

Управляващите крият информация за посещенията на Къдравия в Народното събрание     Решението на правителството от днес за АКТА не означава нищо

Управляващите крият информация за посещенията на Къдравия в Народното събрание

 

 

Решението на правителството от днес за АКТА не означава нищо. За да имаме реално действие, трябва да има решение на парламента. Това заяви депутатът от ПГКБ Антон Кутев по повод взетото решение на Министерски съвет за търговското споразумение. „Нещо много се препълни фризера в Министерски съвет", отбеляза Петър Курумбашев и обясни, че замразяването на процедурата не означава, че се отказваме да ратифицираме споразумението. По тази причина депутатите от ПГКБ настояват да се приеме Декларация на Народното събрание, в която ясно да се заяви, че България няма да ратифицира АКТА. Курумбашев смята, че Декларацията трябва да бъде подкрепена от всички парламентарни групи. Той обаче изрази скептицизма си специално по отношение на една група, която се отличава с позицията си по шистовия газ и по ГМО.

„Впечатлени сме, че Бойко Борисов е заявил, че нашият успех е общ. Искаме да го попитаме дали подписът под това споразумение е общ. Доколкото знаем, подписът е на нашия посланик, упълномощен от българското правителство", отбеляза още Петър Курумбашев. Той изтъкна, че предишното правителство е дало мандат да се водят преговори, но това не означава съгласие да се подпише споразумението. Депутатът напомни за гласуване в Европейския парламент от 2010г., при което Групата на европейските социалисти гласува против приемането на споразумението, а групата на ЕНП го подкрепя. Курумбашев изтъкна, че Партията на европейските социалисти излезе с Декларация срещу АКТА.

Антон Кутев обърна внимание и на опитите си да разбере кога и по чия покана Любомир Илиев - Къдравия е влизал в Народното събрание. „Става дума за човек, който беше обвинен от министъра на вътрешните работи, че е предводител на група за поръчкови убийства", напомни депутатът. Кутев заяви, че е изпратил писмо до председателя на парламента Цецка Цачева по въпроса. Получил е отговор от главния секретар, според който Къдравия е влизал в парламента от 30 април 2010г. до 27 юли 2010г. Посочено е още, че след това въпросното лице не е посещавало сградите на Народното събрание. След като Кутев обяснява писмено, че това не е вярно, следва ново писмо от главния секретар. В него е признава, че Илиев е влизал още 16 пъти. „Този човек по времето, когато се е водело разследване срещу него, е влизал 16 пъти по покана на различни депутати", заяви Кутев. Той изтъкна, че в отговора само частично е описано по покана на кои депутати Къдравия е посещавал парламента - липсва информация за три посещения. „Главният секретар на НС твърди, че един човек, обявен от вътрешния министър за поръчков убиец, е влизал в парламента, без да е ясно по чия покана", отбеляза Кутев. Той предположи, че щом Къдравия е бил разследван, със сигурност във вътрешното министерство имат информация кога е влизал в НС и с кого е говорил. „Опитах се два пъти да пусна питане до вътрешния министър. И двата ми въпроса бяха отклонени от Цецка Цачева", заяви депутатът от левицата.