Сергей Станишев: Комисията за проучване на президентската институция е политическа операция

Като „политическа операция" председателят на ПГКБ Сергей Станишев определи идеята да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да  проучи дейността на президентската институция за времето на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин

Като „политическа операция" председателят на ПГКБ Сергей Станишев определи идеята да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да  проучи дейността на президентската институция за времето на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. Според Станишев в случая не се цели нищо друго, освен политическа изгода. „Не ви прави чест този подход", обърна се лидерът на БСП към мнозинството. „С намерения, които са уж за изясняване на истината, се цели друго - атака срещу Георги Първанов и Ангел Марин, но и подчиняване на президентската институция. Това е много лош прецедент", добави Станишев. По думите му при създаването на една политизирана комисия, доминирана от ГЕРБ, водеща ще бъде политическата целесъобразност - подобно на комисията, която уж трябва обективно да изясни случаите на полицейско насилие. Лидерът на БСП напомни за неразумната и чисто политическа инициатива за импийчмънт на президента.  „Добре че не стана, иначе щяхме да станем за резил пред целия свят", отбеляза Станишев.

Председателят на ПГКБ отбеляза, че президентската институция не попада в обхвата на парламентарния контрол. „Не е работа на Народното събрание на проучва и да установява дейността и законосъобразността на президента и вицепрезидента", заяви Станишев. Той изтъкна, че никъде в Конституцията не е определено, че действията на указите на президента са ограничени във времето, в рамките на съответния мандат. Нещо повече - указът не е издаден поименно, а посочвайки длъжността на вицепрезидента. По тази причина ако Росен Плевнелиев прецени, че функциите на вицепрезидента са същите, не би трябвало да издава нов указ за Маргарита Попова. „Конституционният съд единствено може да се произнесе по въпроса, а не анкетна комисия на Народното събрание", каза още Станишев.

„Кому е нужно едно противоконституционно решение? Защо за пореден път ГЕРБ гази безпардонно българската Конституция?", попита депутатът от ПГКБ Мая Манолова. Тя предположи, че причината е или отношението на ГЕРБ към нарушаването на основния закон на страната, или зависимостта им от независимите депутати. Друга причина според Манолова е стремежът на мнозинството да създаде „поредната политическа дрънкалка", която да отклонява вниманието от неспособността на правителството да се справи с реалните проблеми на хората. Депутатът от левицата напомни за бедността в страната, безработицата, фалитите на фирми, бедствията, размазващите доклади на ЕК, според които ГЕРБ не се справя с корупцията и изборните измами. Според Манолова с решението управляващите забиват нож в гърба на Росен Плевнелиев. По думите й ако се приеме решението за анкетна комисия, пътят му е ясен - към Конституционния съд. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов напомни, че управляващите имат поне двама министри, които са участвали в процедурите, които са предмет на указите на вицепрезидента.

„Това е пореден политически фарс, в дъното на който стои ГЕРБ", заяви зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той се обърна към мнозинството с думите - „Все някога вашето управление ще бъде сменено от друго. Моля се дано никой никога в бъдеще, когато ГЕРБ вече не са на власт, да не ползва тези популистки практики, този гнусен популистки подход, с който и законодателната власт, и президентската власт, и съдебната власт трябва да бъдат постоянно обругавани, оплювани, за да блести вашият мил канцлер".