Българските евродепутатите социалисти ще гласуват против АКТА

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент няма да подкрепи споразумението АКТА и ще отстоява политическите и гражданските свободи на интернет потребителите

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент няма да подкрепи споразумението АКТА и ще отстоява политическите и гражданските свободи на интернет потребителите.

Европейският парламент ще се произнесе по споразумението през юни, но обсъжданията в Групата на Социалистите и Демократите вече започнаха. По време на дискусиите българските евродепутати социалисти заеха позиция в защита на европейските граждани, които протестират в цяла Европа.

Кристиан Вигенин отбеляза, че именно в настоящите условията на социален разпад, липса на перспектива за реализация и висока безработица, едно от малкото места, където младите хора се чувстват свободни и равноправни, е интернет. Неясно решените правни въпроси в споразумението и различния начин, по който може да бъдат приложени застрашават свободата и личното пространство на десетки милиони интернет потребители. „Влязох в диалог с някои от тях и мога да ви уверя, че това не са пирати или престъпница, а в преобладаващата си част  будни млади хора, които искат да запазят личната си неприкосновеност", коментира Евгени Кирилов.

Членовете на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент са за спазване на закона, включително и за защитата на авторските права, но смятат, че споразумението не бива да бъде прието, тъй като текстовете, свързани с ролята на интернет доставчиците са твърде неясни и оставят въпросителни относно прилагането на разпоредбите.

Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент ще огласи официалната си позиция по АКТА по време на пленарната сесия в Страсбург следващата седмица.