Ще има ли министерски оставки заради бездействието, предизвикало трагедията с наводненията?

Петър Курумбашев: Преди пет години ГЕРБ зададе въпроси, на които сега не отговарят   Кой е на мястото на Емел Етем в момента и ще си подаде ли той оставката?- попита на брифинг в парламента депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев по повод трагичната ситуация в страната от последните дни

Петър Курумбашев: Преди пет години ГЕРБ зададе въпроси, на които сега не отговарят

 

Кой е на мястото на Емел Етем в момента и ще си подаде ли той оставката?- попита на брифинг в парламента депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев по повод трагичната ситуация в страната от последните дни. Думите му бяха предизвикани от „позабравена" декларация на ПП ГЕРБ от 8 юни 2007 година, която е озаглавена „Престъпното бездействие на министър Емел Етем удави цели райони". В документа пише: „Настояваме министър Етем да отговори - защо, след като още през 2005г. е настоявано да се създаде работна група и планово задание за обследване на проблемите и причините за наводненията от лятото на същата година, все още нищо не е направено."

Петър Курумбашев изтъкна, че въпреки че при наводненията през 2007г. не е имало човешки жертви, от ГЕРБ са поискали оставката на министър Етем, а днес реакцията на управляващите е повече от минорна. „Очевидно в България правителствата се сменят, задават се едни и същи въпроси през 2005-а и 2007г., но когато тези същите хора станат управляващи- тези въпроси отново могат да бъдат зададени със същата сила и оказва се - нямат отговори. Ако ме попитате докога така - ще ви кажа - до следващото наводнение", възмути се Петър Курумбашев.

В подкрепа на думите на колегата си, депутатът от ПГКБ Антон Кутев попита дали след като ГЕРБ са си задавали тези въпроси през 2007 година са продължили да си ги задават и по време на управлението си. „Отговорът очевидно е „не", защото за три години от управлението им нито един от тези въпроси не е намерил своя отговор. Въпросът, който седи пред всички нас е: Кой днес е на мястото на Емел Етем?", отбеляза Кутев и припомни, че министър Цветанов отговаря на този въпрос с „Гражданска защита". „Затова сега ние питаме- кога ГЕРБ ще поиска оставката на Цветан Цветанов, както поиска оставката на Емел Етем", заключи Антон Кутев.