Страшното е, че в България институциите не се интересуват и не разследват сигналите за изборни нарушения

Фев 09, 2012 Новини БСП в медиите 0 1100

Коментар на евродепутата Илияна Йотова пред НТВ за Доклада на ЕК:   Има няколко новини от този доклад извън политическото говорене

Коментар на евродепутата Илияна Йотова пред НТВ за Доклада на ЕК:

 

Има няколко новини от този доклад извън политическото говорене. Първо, този доклад февруари 2012-та каза на България и Румъния „уважаеми колеги от двете страни, вие не сте готови още за нашия клуб". Това ни казаха с този доклад. С всичките тези забележки. Втората новина - март месец трябваше да се гледа отново членството на България и Румъния в Шенген. Няма да се гледа март месец, защото докладът не е положителен нито за едната, нито за другата страна в степента, в която се иска от някои страни, които имат резерви. Третата новина е „да, имате създадени, може би нормативна уредба, да може би необходимите административни структури, както се цитира специализираният съд и да речем комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество". Но те не работят. Те не дават резултати. Самият факт, че в комисията няма изработен механизъм, по който да се разследват доходите на висши политици, на висши чиновници и тук ЕК абсолютно, безпардонно бих казала към ситуацията в страната говори за това, че управляващото мнозинство днес, дори със законодателство, което създава и със структурите, се опитва да слага чадър.

Има някои неща, които са абсолютно нови за този доклад. Това са злоупотребите по време на избори. И дори мен не ме засегна толкова текстът, който е написан доста витиевато в типичния европейски стил в доклада, колкото вчерашното тълкование на един от говорителите на ЕК. Той каза, че не само има такива сигнали за нарушения. По-страшното за него е, че в България институциите не се интересуват и не разследват тези сигнали. И, когато има всякакъв опит за нарушаване на демократичните права ЕК наистина е безкомпромисна в това отношение. И , разбира се, това, което за мен също беше новина, че няма никакво движение по случаите, които още ОЛАФ даде 2010-2011 година със злоупотребите с европейските фондове.

Това, което казва ЕК, а за да обърне тя внимание на такъв факт е, защото се купуват гласове по време на изборите, защото има корупция, а тя изследва точно тези механизми. Самият факт, че комисията излиза извън установените рамки на разследването на критериите, по които се оценява България в случая, и включва темата за изборите, за нея има достатъчно доказателства и достатъчно сигнали, които ни дават възможност да бъде подмината тази тема. Така като 2008 година бяха включени фондовете, сега се включва темата с изборите. И, слава Богу, че докладът е февруари месец, защото само един месец по-късно, ако беше, сигурно щеше да има и други теми, свързани с полицейското насилие, на което сме свидетели все по-често напоследък. С тази безумна война, която се води между институциите.

Тук трябва да се внесе едно уточнение. Винаги съм защитавала и ще продължавам да защитавам, че влизането на България в Шенген и на Румъния по техническите критерии, които са били валидни за останалите страни в шенгенското пространство, трябва да бъдат валидни и за двете страни. И тук всички комисии, всички проверки са казали „добре". Българското правителство допусна този въпрос да излезе извън техническите критерии и да стане политически въпрос. И сега, когато имаме такива доклади на ЕК, на нас евродепутатите ни се отнемат всички аргументи, с които можем да защитаваме членството на България в Шенген, защото те казват „вижте какво казва ЕК, по шест критерия казва, вие нищо не сте направили". Големият проблем за Шенген, който произтича и от тези доклади, е липсата на доверие и резерви към това до колко ние можем да опазваме границите си и доколко сме безопасни за другите страни в ЕС. В този доклад има едно изречение, за което веднага всички, които имаха резерви към България, ще се хванат. И това е, че има упреци и подозрения за корупция, забележете в местната власт и в граничните структури. Само това изречение е достатъчно, за да кажат утре „ЕК каза, че вашите граници не са надеждни".

Най-важното ще бъде оценката за петгодишният мандат през юли. И тогава вместо премиер-министърът да търси под вола теле и виновници, както обикновено му е свойствено, да създаде необходимата атмосфера в страната за национален консенсус, за да могат да се изчистят тези въпроси. И действително да бъдем достойни за поколенията, които следват.

Има три важни условия, за да се спре наблюдението. Да се спре войната между институциите, да се спрат издевателствата и полицейското насилие в страната, защото ние ще продължаваме да говорим като опозиция в това отношение. И аз ще бъда лош пророк, но то ще съществува в следващия летен доклад. И на следващо място е, крайно време е да се направят необходимите промени в съдебната система в назначенията, в шуробаджанащината, защото една голяма част от доклада е посветена на непрофесионалните назначения в съдебната система. Знаем кой е адресатът на тях и, който настояваше кой къде да бъде назначен.