ГЕРБ принизи парламента и ще си понесе последиците политически

  Мая Манолова: Очаквано следващото действие е вот     Нито ПКГБ, нито другите опозиционни сили няма да участват в този театър, в тази бутафория

 

Мая Манолова: Очаквано следващото действие е вот

 

 

Нито ПКГБ, нито другите опозиционни сили няма да участват в този театър, в тази бутафория. Вие принизихте парламента и ще си понесете последиците политически. С тези думи председателят на ПГКБ Сергей Станишев се обърна към мнозинството от ГЕРБ, след като то отхвърли предложението на левицата за анкетна комисия за полицейското насилие и прие да създаде своя, без да се съобрази с опозицията. Станишев отбеляза, че форматът на комисия, предложен от ГЕРБ, не цели нищо друго освен замитане на следите и скриване на истината за цялата поредица от скандали, предизвикани от действията на МВР и свързани с некомпетентност и полицейско насилие. „На всички е ясно, че форматът на тази комисия ще работи в интерес на ГЕРБ, а не в интерес на изясняване на истината", заяви Станишев.

„Ако не приемете предложението за паритет, очаквано следва следващото действие - вот", обърна се Мая Манолова към управляващите. Тя беше категорична, че предложената от ГЕРБ комисия е неприемлива заради доминацията на мнозинството, а участието на опозицията е само за декор. „Бутафорен театър сте си замислили, ще си изиграете всички роли. Ние няма да се включим", категорична беше Манолова, като повтори искането на опозицията комисията да бъде формирана на паритетен принцип.

Според зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков предложената от мнозинството комисия няма да даде убедителен отговор на поставените въпроси и е опит да се прикрие случая в Перник сред останалите. Той напомни, че са налице груби нарушения, граничещи с престъпна дейност от страна на органите на реда. Миков отбеляза още, че  популизмът в наказателната политика води до случаи като пернишкия.

Според Корнелия Нинова случаят в Перник е показателен за отношенията между МВР и съда. „Кой в този случай обслужва престъпни интереси - съдебната система или МВР", попита Нинова. Тя постави въпроса дали борбата с престъпността не дава резултати заради дефекти в съдебната система, или заради дефекти в работата на МВР и невъзможността да се съберат годни доказателства. „Най- важният въпрос е дали полицията в България се е превърнала в политическа полиция", добави депутатът Ивелин Николов.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов отбеляза, че въпреки многословието на управляващите, в последно време въпросите са повече от отговорите. Обществото получава разпокъсана информация, а доверието на хората в способността на МВР е на критично ниско ниво. Найденов определи като огромно разочарование вчерашното изслушване на представители от МВР във вътрешната парламентарна комисия. Депутатът изтъкна, че служителите на МВР не трябва да се поставят под един знаменател. „Много често срещаме и съдействието, и човещината, и етиката. Тъкмо затова случаите, в които се среща стена от неразбиране, ирония и подигравки, са толкова по- фрапиращи", коментира Найденов. Той аргументира предложението на социалистите да има различни комисии - една за Перник и други за останалите случаи. „Предлагаме да не смесваме различни по характер престъпления и тежки случаи на насилие и нарушени правомощия", добави Найденов.