ПГКБ настоява правителството да оттегли подписа си от споразумението АСТА

Левицата е за оттеглянето на подписа на правителството от споразумението АСТА и против ратификацията му, ако то стигне до парламента

Левицата е за оттеглянето на подписа на правителството от споразумението АСТА и против ратификацията му, ако то стигне до парламента. Това заяви депутатът от ПГКБ Ивелин Николов в Народното събрание. Според депутата от левицата самото споразумение е написано или неволно некадърно, или то целенасочено обслужва интересите на полицейщината и на едри корпоративни интереси. „Няма как да се отделят позитивните текстове в търговското споразумение от полицейщината", отбеляза Николов. Той изтъкна, че покрай защитата на търговски марки се нарушава правото на свободен достъп до информацията. Същевременно се подвеждат под един знаменател потребителите физически лица и тези, които потребяват информация с търговска цел.

„Господин Трайков няма право да подписва международни договори със симпатично мастило", коментира Петър Курумбашев по повод изявите на министър Трайков от тази сутрин. Депутатът отбеляза, че подписвайки споразумението, правителството за пореден път показва неуважение към Народното събрание. „Мнозинството отклони да бъде изслушан премиерът по въпроса, ако той изобщо е запознат какво е подписало правителството", добави Курумбашев. Той обясни, че основните притеснения на хората са, че при прилагането на споразумението „както могат да ви влязат в къщата за пет кутии цигари без бандерол, така могат да ви влязат в къщата и за пет файла с незаконно съдържание". Депутатът предупреди, че същата полицейщина като при Закона за електронните съобщения може да бъде приложена и покрай АСТА. Курумбашев напомни, че дори в САЩ не са убедени, че споразумението може да действа в този си вид.

Според Янаки Стоилов с АСТА се прекрачват границите за свободното движение и ползване на информация. Той отбеляза, че ще се даде почти неограничен достъп на специализирани държавни органи за проследяване на движението на информацията и не може да се прецени за какви цели ще бъде използвана в последствие. Същевременно се създават и допълнителни финансови тежести за доставчиците и разпространителите на информация, тъй като контролирането и проследяването на информацията ще изисква допълнителни вложения. „Действията на правителството са прибързани", категоричен беше Стоилов. По думите му управляващите са пропуснали възможността за изразяване на резерви по споразумението, защото това се прави преди подписването. „Парламентът би могъл единствено отказвайки ратификацията да предотврати отрицателните последици, които може да има споразумението", обясни депутатът от ПГКБ.