Имам още какво да дам като лидер, няма да правя сделка за наследник

Янр 18, 2012 Новини БСП в медиите 0 1608

Интервю на председателя на НС  на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев за в

Интервю на председателя на НС  на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев за в. 24 часа:

- Кого в БСП подозирате в заигравки с ГЕРБ, г-н Станишев? На пленума в събота заявихте, че те са пагубни за партията.
- Заигравки с ГЕРБ е имало и преди 2009 г. - че не е лошо да управляваме с тях, и след това, и сега витае из кулоарите на парламента. Самите представители на ГЕРБ казват: „То е ясно, че следващите сме ние и вие".
Никак не е ясно! Това би било пагубно. Не смятам, че БСП трябва да е съучастник в политика, която отричаме. Това е власт на едрите монополи, която смазва дребния и средния бизнес. Която прехвърля тежестта от кризата върху хората. И е некомпетентна. Концентрираха след президентските и местните избори толкова власт, при това еднолична, колкото никоя друга партия не е имала, но не я употребяват, за да решават управленските проблеми.
Всичко е пиар и циркове
Нещо повече, само предизвикват социалното напрежение, като не изпълняват ангажименти, които са подписали.
- Има ли фигури в БСП, които ще попитате очи в очи каква им е позицията за ГЕРБ?
- Искам всеки да си заяви позицията.
- Подозирате ли Георги Първанов, че гледа към евентуално бъдещо управление с ГЕРБ?
- Не мога да говоря от негово име. Но не приемам тезата, че няма ляв и десен изход от кризата. Има, разбира се. И политиките са различни, и целите, дори моралният императив. За ГЕРБ важна е само макро-рамката, а за всичко останало - кой както може, да се оправя. Постигат що-годе балансиран бюджет, като режат социални права.
- Е, за социалните права нямате разминаване с президента. Къде сте на различни позиции?
- Ако се вярва на тезата за национално съгласие, то по нея - съгласие около каква политика? Не смятам, че можем да постигнем съгласие с ГЕРБ около тази, която те водят, защото е неприемлива за мен, за БСП и за голяма част от българите. И ако цената да бъдеш във властта е обезличаването на партията - благодаря, но няма нужда! Затова настоявам да формулираме ясни червени линии на политика, които са наша позиция и условие към всеки. Ако гражданите харесат това -да ни подкрепят.
За разлика от много други в БСП, тук аз нямам лична свръхамбиция, защото не съм си поставил за цел да бъда премиер. Бил съм, знам и тежестите, и възможностите, и отговорностите. Важното е да се спечели доверието на хората, а разстановките във властта са второстепенни.
- А кой в БСП си е поставил за самоцел да бъде премиер? Кой ще оглави правителството ви в сянка?
- Логично е лидерът на партията да заема тази позиция. А преди изборите ще се реши, ако е необходимо, и кой ще е кандидатът ни за премиер, макар че това ще зависи от резултата от вота. Но пак се въртим около личностите, плановете на един или друг. Ясно казвам: това не е самоцел за мен.
Освен това първо ще обсъдим идеята внимателно, за да го направим най-добре, независимо дали ще се нарече кабинет в сянка, или говорители по определени теми. При всички случаи ще има по-голяма чуваемост на нашите тези и ще е логичната стъпка, след като приехме управленски проекти.
- Кога - преди или след конгреса, ще посочите министрите в сянка?
- Може и преди.
- Номинации на един за сметка на друг няма ли допълнително да изнервят партията?
- Затова казвам, че една от слабостите ни е, че прекалено занимаваме обществото със себе си. В ГЕРБ е пълно с противоречия.
Не е тайна, че Цветанов и Дянков се мразят, но да е излязъл такъв публичен сигнал? И изобщо за всички противоречия при тях? Някой даде ли отговор защо е освободен шефът на СОС? Замитат под килима, прикриват корупция с бързи кадрови промени. Ние трябва да даваме повече сигнали навън и ясни позиции.
- Затова ли на пленума не споменахте за връщането на президента в БСП?
- Това беше първото заседание на Националния Съвет за тази година и беше важно да посочим задачите, както аз ги виждам като лидер на партията, и тези 12 въпроса, които задаваме като основни за отчетно-изборната кампания в БСП. Защото, без да си кажем кои са силните и слабите ни страни, да анализираме политическите въпроси, всичко друго са дребни сметки и лични амбиции кой ще е депутат, кой министър, кой не знам какво. Само че ако не отговорим на обществените очаквания и на хората, личните амбиции са напразни.
- В тези въпроси към местните структури е включен и дали финансовият принос влияе за влизане в листите. Вече така ли се номинира в БСП?
- Това не е практика, но трябва нещата да се изяснят. Сигурно има и случаи, когато се казва: „Не е зле този да е в листата, защото има възможности да подпомогне кампанията".
- Когато дадохте пример с дисциплината на ГЕРБ, прозвуча като че ли малко завиждате на Борисов».
- БСП никога няма да бъде като ГЕРБ. И никога не трябва да бъде. Те не са участвали в изстраданата ни демокрация като процес през тези 20 г., принос за която имат и леви, и десни, и центристи, затова нямат отношение към нея и я погазват. А на тези избори нашата партия получи и нова обществена легитимност като защитник на демократичната кауза - за първи път от 20 г. много хора гласуваха за БСП не защото са социалисти, а защото виждат заплахата за демокрацията. БСП беше наградена, защото има последователна политика за разлика от всички други, които лъкатушеха -и сините, и ДПС имаха заигравания, да не говоря за РЗС и „Атака".
Така че не смятам, че БСП трябва да се превръща в ГЕРБ, защото това не е партия, а групировка, която се сплотява не от кауза, а от интереси.
Те са събрани от кол и въже
Сред тях има и почтени хора, и добри професионалисти, но повечето са никои без Борисов. Не отричам харизмата му, той има природен талант за медийна реакция, измъкване от ситуации, прехвърляне на отговорност, но и тя избледнява. Преди 3 г. имаше 70% доверие, сега е наполовина. А1/3 от хората вече открито не понасят премиера.
Ние пък понякога изпадаме в другата крайност - в БСП всеки е голяма работа
Хубаво е да има ярки личности, но нека и всеки да усеща своята отговорност пред общото. Толкова щети сме си нанасяли с непремерено говорене и вътрешни кавги, че ако хвърляхме тази енергия срещу опонента, щяхме да сме доста по-добре.
- На диагнозата ви, че интригите са порокът на БСП, президентът отвърна, че най-лошото е, че те вече се прокарват през жълтата преса. Усетихте ли лично отправено обвинение?
- Не, защото знам, че никога не съм, не използвам и няма да използвам такъв похват в политиката. Това, което говоря, е това, което мисля. Не съм привърженик на задкулисни сделки, заигравания и политическо инженерство. В което ГЕРБ са много добри.
- Обвинихте ги, освен че вбиват клин при сините, и че са откъснали от ДПС чрез Касим Дал. Имате ли доказателства?
- Български премиер се обърна към турския премиер с молба да се намеси във вътрешната ни политика и да подкрепи партията на Касим Дал! Кога е имало такова поведение на български държавник?! А цялата трагикомедия с независимите депутати не я ли прави ГЕРБ - че Цветанов си го каза. БСП трябва да се замисли, че ние сме наред.
- Как?
- Като видяха на президентския вот, че резултатът им е по-малък, отколкото очакваха, първата реакция на Борисов и Цветанов бе да вбият клин между БСП и ДПС. Ако се из по караме, и един вот на недоверие не можем да внесем. А на втория ден - „Ами той, президентът, като се върне в БСП...". Борисов стана говорител на процесите в БСП!
- Ако с Първанов си говорехте, това нямаше да се случва, г-н Станишев.
- Никога не бих и не съм отказал разговор с когото и да било в БСП, в това число, разбира се, и с президента. В БСП има място за всеки, който има желание да работи за успеха й и осъзнава, че вътрешният сблъсък може само да навреди на партията. Но също така, понеже гледах и телевизионното интервю в неделя на президента, няма да премълча някои неща. Той даде заявка за по1гитическа кариера. Добре, заяви ясно какви са ти точно намеренията и какво целиш! Включително и тезата: „Ами може да има и трети човек - млад, минал през парламентарни битки, отворен към синдикатите"...
Към президента винаги съм се отнасял с уважение. Първо, защото е държавен глава, второ, защото винаги съм помнил кой ме предложи за председател
Но също така добре знам колко години и какви усилия ми е коствало да се утвърдя като пълноценен лидер на БСП, при условие, че бях сложен млад, симпатичен човек в една голяма и сложна партия с много силни фигури. И се отнасям с подозрение в последния момент преди парламентарните избори да слагаш когото и да било, дори с много добри качества, с идеята, ако не стане по единия начин, да стане по другия. И този човек да бъде направляван, защото на един нов лидер му трябва време за утвърждаване.
- Кое име видяхте зад описанието на Първанов?
- Има много млади перспективни политици и аз съм човекът в БСП, който най-много е лансирал млади хора и за ръководството, и за много други позиции. И добре знам качествата на всеки от тях.
- Чувствате ли се предаден от тези млади хора?
- Не. Защо, след като нищо не е направено в тази посока?
- Но има очакване да бъде направено.
- Ще видим.
- Значи категорично не приемате варианта за трети лидер?
- Не виждам причина в момента, когато БСП се стабилизира, разширява доверие и има шанса да спечели, да се хвърляме във вътрешна битка или да се правят сделки. Аз няма да започна вътрешна война в БСП, не съм и човек на сделките. Ако линията е тази, която посочих -ясна социална и икономическа алтернатива на ГЕРБ, без сделки с тях, не виждам защо да се откажа от това аз да продължа да я прокарвам като председател.
- Но ако наесен ви изберат за президент на ПЕС с пълен мандат, не трябва ли да сдадете поста в София?
- Кой го казва? Няма пречки да се съвместяват. ПЕС е добре структурирана и отсега знам до лятото какъв е графикът ми. Това е горе-долу 1/4 от времето ми. Да, натоварено е, но вече съм свикнал.
- Не се ли чувствате по-комфортно и по-силен там, отколкото тук?
- По-комфортно може би, защото там политиката е много по-ясна и по-почтена. Тук често се заменя с политиканство. Но по-силен - не смятам, че съм слаб и на нашия терен. Вече. С опита, който придобих, мисля, че имам какво да дам на БСП