Декларация на ПГКБ

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев       Уважаема госпожо председател, Уважаеми дами и господа народни представители,   Искам да ви пожелая много здраве, лични успехи

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Искам да ви пожелая много здраве, лични успехи. Но все пак нужно е в началото на парламентарната сесия всяка парламентарна група да заяви своите приоритети и виждания. Честно казано за мен е доста странно началото на тази парламентарна сесия. Първо, че то започва вече по традиция в това Народно събрание без министър-председател, без представители на изпълнителната власт, които да заявят какви са техните виждания и приоритети за развитието на България, за проблемите на хората и техните решения. Второ - действително не чуваме изявления на групата на мнозинството - кои са законодателните приоритети на ГЕРБ, какво смятат да правят. И не ме учудва тази постна програма за първата седмица от работата в тази сесия, защото очевидно нямате достатъчно добре подготвени законопроекти.

Ще започна с отново темата, която беше предложена от господин Ангел Найденов - да изслушаме министър-председателя по ключовия въпрос, който се обсъжда сега във всяка една европейска страна - каква е позицията на държавата, с която тя отива на преговорите по новия междудържавен договор в ЕС, който засяга не само фискалните и финансовите въпроси, но и икономическата координация. Мина повече от един месец от 9 декември, когато българският премиер заяви, че България се присъединява, без да знаем дори към какво се присъединява, какво е съдържанието. Вече има, в началото на януари, втори вариант на това споразумение. И какво ни се предала - след като за пореден път това правителство се присъедини към нещо, парламентът да бъде като гумен печат и да го ратифицира само. А какво е съдържанието, с какви позиции се отива? Никаква яснота! Въпреки че мога да кажа, че това, което се вижда във втория проект, не решава по никакъв начин нито проблемите на Еврозоната като доверие на пазарите, нито решават проблемите на излизането на ЕС и на България от икономическата и социална криза. Защото там липсва това, което е най- много необходимо - ясна позиция за ролята на ЕЦБ, темата за еврооблигациите и темите за инвестициите и за създаването на работни места. Защото без това този пореден договор ще има само средносрочни и дългосрочни измерения, но няма да укрепи доверието в ЕС.

Ние пребиваваме в едно блажено неведение за позициите изразявани от българското правителство. Аз не знам, уважаеми дами и господа от ГЕРБ, харесва ли ви това отношение на правителството към вас, което беше заявил преди време премиерът, наричайки парламента група безделници. Очевидно това е отношението, защото не желае да се яви и да ви каже приоритетите на правителството и позициите, които ще отстоява, ако ги има.

Бих разбрал ако правителството се занимава сега с някаква изключително важна дейност и затова ги няма в парламента. Например - ловят снежинките във въздуха, както беше заповядал господин премиерът. Само че видях в началото на годината, че имаше пълен хаос и както се изрази един вестник „парализа на страната" в резултат на лошата организация по почистването на пътищата. Поредна демонстрация на безсилието на тази власт, която много говори, демонстрира намерения, но върши малко неща, да не говорим за качество.

И какъв е отговорът на правителството на всички възникващи промени? През декември българското общество се стресира от поредица подпалени пожари на коли. Отговорът - който ходи с туби, ще бъде арестуван. Сега блокират магистрала Хемус - който кара с летни гуми, ще бъде арестуван. Арести, арести, арести - като изход от всяка управленска криза, породена от немощта на ГЕРБ. Но това не е пътят и все повече българи го разбират.

За Коалиция за България тази сесия ще бъде сесия на още по- ясна и категорична опозиционност и алтернативност на това, което предала ГЕРБ и това правителство. Не самоцелно, а защото така се налага. И първата задача това е последователното отстояване на демократичните ценности и правата на гражданите, които се потъпкват ежедневно от тази власт, която не признава парламентарен контрол, която не признава разделение на властите и иска да концентрира цялата власт в ръцете на един човек. Запътили сте се по унгарския вариант. Унгария вече стана нарицателно. Както върви ГЕРБ, България ще бъде следваща негативна оценка от ЕС за политическите процеси. И вижте последния доклад на ОССЕ за изборите в България. Те имат конкретни препоръки за промени в изборното законодателство, за да се избегнат тези пороци и нарушения, които бяха констатирани масово на последните избори за президент и за местни органи на самоуправление. Ние като парламентарна група ще инициираме такива промени, защото прословутият Изборен кодекс се оказа тотален провал и се оказа инструмент за създаване на нечестни правила и потъпкване на основното право на българските граждани свободно по своя воля да избираме тези управници - било от кметове, общинари, депутати - които харесваме. Този принцип беше потъпкан и е нужно парламентът да вземе много ясно отношение към доклада на ОССЕ и да се направят нужните и много дълбоки сериозни промени в изборното законодателство. И тази битка за правата на гражданите Коалиция за България ще води ежедневно, при всеки случай, когато виждаме потъпкване на основни принципи на демократичните ценности и ценностите на ЕС.

Вторият приоритет естествено за лява парламентарна група ще бъде отстояването на социалните права и социалния характер на българската държава, както е записано в Конституцията. Ние вече внесохме в Конституционния съд съвместно с колеги от ДПС наши предложения за отмяна на тази безумна пенсионна реформа, която прогласувахте набързо и волево силово, която засяга интересите и правата на българските граждани. ще направим същото и по отношение на промените в Кодекса на труда, които засягат правата на работещите. Искате да ги санкционирате, за да се размие отговорността и работодателят да не носи такава, когато не осигурява работещите в техните фирми. Внесохме искане до Конституционния съд и ще продължим тази политика за възстановяване на средствата, откраднати от правителството от българските граждани от Здравната каса, защото това са пари на всеки българин и са целеви за здраве. Те бяха конфискувани и в бюджета, който прогласувахте, продължавате да ги конфискувате - 100 млн.лв. за тази година от бюджета на НЗОК към МЗ, защото държавата сега бяга от своята отговорност през здравето на хората. И ще предлагаме по всички тези въпроси наши алтернативни решения.

Искам да кажа, че един от основните белези, който става все по- видим на управлението на ГЕРБ, това е корпоративният монополистки характер и лобистки характер на законодателството, което прокарвате. И няма защо от десницата да очакват, че видите ли ще се защитават малки и средни фирми. Че цялата политика на ГЕРБ - от решения на правителството, през законодателство, през обществени поръчки - това е облагодетелстване на група фирми близки до управляващите във всеки един сектор, било то строителство, застраховане, финансови операции, търговия, производство, във всеки сектор. И това е доказуемо чрез вашите действия. На това ще се противопоставим много ясно, защото това нарушава нормалния пазар. Това смачква инициативата на българските граждани. И ще ви дам само няколко примера, в това число промените в Закона за горите, който беше приет преди осем месеца от вашето мнозинство набързо, сега отстоявате лобистки интереси, реализирате държавна помощ за определени фирми в ущърб на държавния интерес. Това, което правите по отношение на малките бензиностанции, малките магазини като допълнителни изисквания и финансови натоварвания също ги смазва. И ние като парламентарна група и като политическа сила ще се противопоставим много ясно на тази тенденция. Защото тя лишава България от бъдеще.

Бъдещето винаги е в ръцете на хората и аз вярвам, че все повече български граждани и с подкрепата и информирането от страна на опозицията ще бъдат наясно за характера на това управление, който е порочен и за нуждата от промяна в България.