Ще продължим да отстояваме социалното законодателство

Янр 11, 2012 Новини БСП в медиите 0 1535

  Интервю на зам

 

Интервю на зам.-председателя на ПГКБ Михаил Миков за радио Фокус:

Водещ: С какви приоритети започват работа депутатите ще попитаме и мнозинството и опозицията. Първият ни събеседник по темата е заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Добро утро, господин Миков.
Михаил Миков: Добро утро, добро утро и на слушателите на „Фокус".
Водещ: Господин Миков, какви са ключовите моменти в новата сесия на парламента за Коалиция за България?
Михаил Миков: Ще продължим да отстояваме социалното законодателство и най-вече отнемането на права, което управляващото мнозинство върши през последните две години. Трябва да ви кажа, че анализ на законодателството. Анализ ще покаже, че няма такъв... през последните 20 години, в което да са орязани повече права на гражданите. Става въпрос за социални права. За различните категории хора, в неравностойно положение, за работниците, за служителите. Няма друг такъв период в последните 20 години. Именно това ще бъде свързано и с атака на Кодекса на труда пред Конституционния съд, след като премине президентското вето.
Водещ: В първите дни на новата година се завъртя и тезата за предсрочни избори. Вие смятате ли, че парламентът трябва да завърши мандата си?
Михаил Миков: Това управление трябва да приключи и ние сме го казали отдавна. Колкото повече остава управлението на Бойко Борисов на власт, толкова е по-вредно за България. Това правителство доведе социално-икономическите параметри на страната, под оправданието - криза е, на много ниско равнище. Премахва перспективите за едно по-европейско и социално развитие на българския гражданин. Така, че по този въпрос ние отдавна сме заявили своята позиция. И едни предсрочни избори биха били едно добро решение за България.
Водещ: Това означава ли, че ще предприемете с инструментите, които парламентът дава действия за такива избори?
Михаил Миков: Ние никога не сме го пропускали. Тогава, когато има специален повод също ще ги използваме тези механизми. Ще работим много по изборното законодателство. Защото едни предсрочни или редовни избори трябва да бъдат проведени в една малко по-нормална среда от тази, в която се проведоха последните избори. При всички случаи са необходими доста промени в така гордостта на ГЕРБ - Изборният кодекс, който видяхме до каква степен може да осигури едни свободни и честни избори. Видяха го и чуждите наблюдатели. По-специално последният доклад беше на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Водещ: Един от спешните приоритети на управляващите е Законът за конфискация на незаконно придобитото имущество, който е препоръчан да се приеме от Брюксел и е пряко свързан с февруарския мониторингов доклад на Европейската комисия, за правосъдието и вътрешния ред. Как очаквате да се развият нещата по отношение на този закон, какво е отношението на вашата група?
Михаил Миков: Първо да го видим. Иначе най-общо по принцип репресивното законодателство винаги е било приоритет на ГЕРБ. Независимо дали ще наказват работниците, че работят без трудов договор или някаква друга мъдра идея, свързана с наказателното законодателство. Обещанията бяха, че ще има сериозни корекции в законопроекта. Вчера разбирам, от изявление на правосъдния министър, че няма да има сериозни промени в отхвърления веднъж законопроект. Нека да бъде внесен някакъв текст и ще видим. Иначе ще очакваме с нетърпение да видим, какво ще стане по темата „Специални разузнавателни средства". Защото все повече индикации има, че ГЕРБ е структура свързана с организираната престъпност. Ето и днес в една от централните медии е поставен въпросът, че един от организаторите на поръчкови убийства всъщност е влизал в българския парламент. Бил е сътрудник на ГЕРБ. Така, че това са все въпроси, на които обществото все повече ще търси отговорите им, защо не и законодателни. Имам предвид най-вече Законът за специалните разузнавателни средства.
Водещ: Там ли очаквате един от най-горещите дебати и къде другаде?
Михаил Миков: Виждам, че напоследък се говори да се въведат специални разузнавателни средства, да се използват при покупката на гласове. То и досега няма пречка и са използвани специални разузнавателни средства. И не знам, защо се създава усещането, че не е имало възможност да се ползват такива средства. Такива специални разузнавателни средства са използвани, когато се класифицира деянието при условията на организирана престъпна група. Там очаквам, че ще има и дискусия и сигурно промени. Но ако това е проблемът на Закона за специалните разузнавателни средства, здраве му кажи. Спомняте си, как започна миналата година с едни скандали, с „Ало, Ваньо" и прочее и нищо от това. Имаше обещания, ангажименти за промяна в Закона за специалните разузнавателни средства. Очевидно, управляващите не искат да има промени, да има повече отчетност, повече контрол при използването на специални разузнавателни средства. Наскоро стана известен един друг случай. Случаят в Хасково, където се бяха подслушвали магистрати. Може би това също трябва да бъде предмет на внимание на тази сесия на Народното събрание.
Водещ: Един от другите ключови моменти е намерението да се събере достатъчно мнозинство за конституционни промени във връзка с финансовия пакт?
Михаил Миков: Ако ме питате за нашата позиция, тя отдавна е известна. Но се чудя, за какво им е на управляващите всичко това. След като те могат да поддържат една стабилност, фискална...в рамките на обикновеното законодателство и на доброто управление на бюджета. Това е по-скоро един стремеж към парадно мнозинство, което да се събере около конституционни промени и освен това да консервира една политика, която не дава особени перспективи пред развитието на България. Това може да бъде единствено целта. Така, че ние няма да подкрепим промените на тези промени в Конституцията. Всъщност, нямаше достатъчно гласове. С един парламентарен трик управляващите, понеже не можаха да съберат гласове лятото, оставиха гласуването за сега. Всъщност, дебатите вече са изчерпани. Поредният опит за използване на формалната страна на правилника.
Водещ: Очаквате ли някакви промени в съотношенията на парламентарните групи, на гласуванията, при гласуванията по-точно?
Михаил Миков: Трудно ми е да ви кажа. Едва ли това ще даде някаква качествена промяна. Вие виждате, че има осигурено мнозинство с независимите, които по признание вече и на вътрешния министър, получават съответната партийна субсидия. Това е доста така грозна действителна българска политическа, някои колеги в парламента го определиха като висша форма на политическа корупция и мисля, че са прави. Ето, в тази среда ще продължи да функционира днешното мнозинство.
Водещ: Благодаря Ви за разговора, господин Миков. Хубав ден от екипа ни.
Михаил Миков: Благодаря и аз, хубав ден.
Водещ: Разговаряхме със заместник-председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков във връзка с първата парламентарна сесия за новата година.