Българският народ обеднява

Дек 16, 2011 Новини БСП в медиите 0 1425

  2012-а се очертава тежка, с нисък икономически растеж, с увеличаваща се безработица и с фалиращи фирми, казва председателят на комисията по социална политика и депутат от ПГКБ Драгомир Стойнев в интервю за в

 

2012-а се очертава тежка, с нисък икономически растеж, с увеличаваща се безработица и с фалиращи фирми, казва председателят на комисията по социална политика и депутат от ПГКБ Драгомир Стойнев в интервю за в. Сега


- Г-н Стойнев, какъв бюджет прие парламентът след безсънни нощи и бурни прения и как ще го усетят хората догодина?
- Управляващите направиха така, че до късно през нощта да се разпределят милиони, без народните представители от ГЕРБ да знаят къде точно отиват тези милиони. Това си е бюджет на правителството и каквото е казало правителството досега, се случва и в пленарна зала. Гласуваният бюджет по никакъв начин няма да помогне на хората. 2012-а се очертава тежка година, с нисък икономически растеж, с увеличаваща се безработица, с фалиращи фирми. За съжаление управляващите смятат, а е заложена и в бюджета, че безработицата ще намалява през следващата година. Не знам как ще стане това, тъй като те не пожелаха да увеличат парите за активни мерки на пазара на труда със 100 милиона, както предложихме ние и какъвто бе досегашният им размер - 190 млн. лв. Това е начин по време на криза да се помогне на хората - чрез временна заетост, квалификация и преквалификация. Основният аргумент на управляващите е, че се залага на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Само че министърът на труда и социалната политика изглежда не разбира няколко основни елемента. Първият е, че тези пари от Европа се дават, за да подпомогнат националната политика, а не да я заместят. Второ, те се усвояват на проектен принцип и това отнема време. Значи резултатът няма да се усети на момента. Едва тази година се усвоиха договорените още от предишното правителство 340 млн. лв. по подобни проекти. За следващата година е заложено усвояемостта да нарасне петкратно. Това няма как да се случи, защото все пак се работи със същата администрация, с абсолютно същия капацитет. Дай боже да стане, но аз съм в правото си да се съмнявам. Да не забравяме, че България е на последно място в ЕС по усвояване на средства от европейския социален фонд. Което ясно показва, че в сегашния тежък момент парите няма да стигнат до хората. Проблемът е, че вместо да седнем - и опозиция, и управляващи - да намерим пресечната точка между различните предложения, така че парите да се усвояват, ние сме в постоянен конфликт. Вината се стоварва на предишното правителство, на международното положение. Може би Австралия и Канада също са виновни, че правителството не може да си свърши работата? Проблемът е, че в пленарна зала няма диалог, няма сблъсък на аргументи, така че да се роди най-правилната политика.
- Как си обяснявате това - с ниска политическа култура или с предварително поети ангажименти?
- И двете. Но смятам, че на първо място е от ниска политическа култура. ГЕРБ е нова политическа сила. Депутатите й никога не са се занимавали с политика. Нормално е да бъдат плахи и нерешителни. Все пак те знаят, че са тук благодарение на министър-председателя и по никакъв начин не могат да оспорят негови решения. И това е разбираемо. Това, което те не разбират, е, че са народни представители, избрани да защитават интересите на хората. А хората в България живеят все по-тежко. Българският народ обеднява. Европейската комисия посочи България като държавата, в която рискът да изпаднеш в мизерия е най-голям. Ние бяхме посочени като единствената държава членка, която има проблем с бедността. Това е срамно. Нещо повече - представлява риск за националната сигурност. И ако ГЕРБ не започне да води политика, в която човекът да бъде на централно място, то няма защо да се учудва на масовите протести. Имаме проблем със застаряването, с обновяването на работната сила. Вместо да се стимулира раждаемостта, се прави точно обратното, като се увеличава периодът, върху който се изчислява обезщетението за бременност и раждане, така че една майка да получава по-малко пари. С увеличаването на този период от 12 на 18 месеца ГЕРБ ще спечели по 2 лв. на ден от майка. Което е скандално. ГЕРБ не виждат този проблем, защото мандатът им приключва 2013 г. Но пикът на демографския проблем ще бъде 2030 г. Затова ние призовахме всички политически партии да седнем на една маса и да видим какви политики ще водим с конкретни приоритети. За съжаление правителството прибягна до най-лесния и най-болезнен вариант - рязане на разходи. Това го може всеки студент трета година по финанси. Защото либералното разбиране е, че разходите са виновни за кризата в Европа, а това въобще не е така. Швеция и Германия, които стимулираха държавните програми за подпомагане на хората, преживяват кризата много по-леко.
- Няма ли да се стигне до обратен ефект и при т.нар. пенсионна реформа и дефицитът на НОИ, вместо да намалее, да се увеличи заради масовото пенсиониране на хора, които бързат да изпреварят вдигането на възрастта за пенсия?
- Това е така, защото хората загубиха доверие в правителството. За да бъде успешна една реформа, тя трябва да се ползва с обществена подкрепа. И да бъде подкрепена от всички политически сили. Многократно призовавах г-н Тотю Младенов всички партии да седнем на една маса и да излезем с едно консенсусно решение, така че всяка следваща партия, която дойде на власт, да спазва приетите от ГЕРБ промени. Те не се вслушаха и решиха да вдигнат стажа и възрастта за пенсия. Защото колкото по-малко пенсионери има, толкова по-добре за бюджета. Ефектът за първата година е 30 млн. лв. За 30 млн. лв. да наказваш хора, и то по време на криза, за мен е антидържавническо мислене. Ако човек на 60 години, примерно, загуби работата си, той не може да се пенсионира. Къде са гъвкавите форми за пенсиониране? В момента правителството създава безработни, а пазарът на труда не може да ги поеме. И смятам, че това ще бъде един следващ шамар от Брюксел, който ще даде конкретни препоръки към българското правителство да изработи политика за възрастните работници. У нас никой не мисли за това. Управляващите живеят в свой си свят, в който може би животът е прекрасен, но реалният живот е на глада и мизерията.
- Има ли държавата пари за социална политика, защото рефренът на премиера е "няма пари"?
- Предишното управление достави един доста добър финансов ресурс, благодарение на който това правителство все още съществува. Само че той трябваше да бъде използван за стимулиране на икономиката. ГЕРБ направи антикризисен план, който е пълен провал. След това викна работодателите и синдикатите да му напишат домашното и това се оказа вторият им провал. Парите от фиска изчезват. Икономиката умира. Благодарение на ГЕРБ малкият и средният бизнес вече е мъртъв. Останали са 30 фирми, приближени до правителството, които работят с него. И ако те имат много подизпълнители, горе-долу икономиката крета. Но няма конкретна идея как се преструктурира икономиката, къде България ще бъде конкурентоспособна спрямо другите европейски държави? По какъв начин привличаме преки чуждестранни инвестиции? Защо тези инвеститори не вярват на правителството и се отдръпват от страната независимо от ниските данъци. Едва ли е само заради кризата. Нормално е икономическите субекти да напускат, не плащат данъци, както показа скандалът с Мишо Бирата. Ние в момента с нашите ниски данъци и осигуровки правим фискален дъмпинг, но ако в бъдеще Европа реши да уеднакви данъците, тук няма да остане нито един чуждестранен инвеститор, защото няма да има какво да му предложим. Няма да имаме квалифицирана работна ръка.
- Ще подкрепите ли пакта за финансова стабилност, предложен от министър Дянков, който бе притоплен покрай европейския план за стабилност?
- Пак гледаме да се покажем по-умни от европейците. Само че това, което те предлагат, е решение на конкретните им проблеми с дълга, каквито ние нямаме. Да се слагат ограничения за водене на политика за мен лично не е необходимо на този етап.
- Възможно ли е "годината на Трайков" - по определението на премиера, да се окаже последна за това правителство?
- Напълно е възможно. Напълно е възможно да има предсрочни избори. Напълно е възможно да се сменят конфигурациите в парламента. При всички положения ни чака една нестабилна икономически, политически и финансово година.