Пламен Орешарски: Управляващите крият провала си в събирането на приходи зад оправдания с кризата

Корнелия Нинова: ГЕРБ да спрат да крадат от контрабандата на цигари     Оправдавайки се с кризата, управляващите се опитват да скрият провала в събираемостта на приходите и проблемите в разходната част на бюджета

Корнелия Нинова: ГЕРБ да спрат да крадат от контрабандата на цигари

 

 

Оправдавайки се с кризата, управляващите се опитват да скрият провала в събираемостта на приходите и проблемите в разходната част на бюджета. Това заяви в парламента депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски. За да обясни откъде идва проблемът с приходната част и защо не се събират средства, той даде за пример акциза на тютюневи изделия, като изтъкна, че по това перо най- малко върви аргументът на ГЕРБ за кризата. Орешарски напомни, че през първите шест месеца на 2009г. са събрани 813 млн.лв. при акциз на цигарите 56 евро на 1000 къса. Депутатът направи сравнение с първите шест месеца на 2011г, когато при акциз на цигарите 76 евро на 1000 къса, приходите са 764 млн.лв.  Орешарски отбеляза още, че за цялата 2009г. са събрани 1 млрд. 788 млн.лв., за 2010г. - 1 млрд. 520 млн.лв., а за тази година очакванията са като за миналата година.

Депутатът Петър Курумбашев изтъкна, че има риск от неизпълнение на заложените приходи в бюджета от 250 млн.лв. „Прави впечатление, че приходите в бюджета падат с около 18%, при положение, че акцизът се качва с 20%", добави той. Причината според него е ръстът на контрабандата. „В момента всяка втора цигара е извадена от кутия без бандерол. Тоест нивото на контрабандата в България е 50%", заяви Курумбашев. Той беше категоричен, че това, което става с контрабандата на цигари в България няма нищо общо със случващото се в Италия или в Гърция.

„Митът, че ГЕРБ се борят с контрабандата и организираната престъпност, се спука. ГЕРБ са част от тази схема", заяви депутатът Корнелия Нинова. Тя напомни, че именно управляващите създадоха условията за увеличението на контрабандата, като драстично повишиха акциза на цигарите, без това да е необходимо. „Яхнаха тази контрабанда, крадат от нея, тоест крадат от джоба на всеки българин. Единственият начин това да се подобри е да има политическа воля и да спрат да крадат от контрабанда", заяви Нинова. Тя отбеляза, че проблемът вече се превръща в европейски и напомни, че ЕС губи 10 млрд. евро от контрабанда на цигари.