Правителството влага 114 млн. лв. в 49 инфраструктурни проекти по републиканската пътна мрежа

Смолян: Дора Янкова: Това ще позволи на местните власти да реализират мащабна строителна програма   Правителството ще финансира допълнително 49 инфраструктурни проекти на обща стойност 114 млн

Смолян:

Дора Янкова: Това ще позволи на местните власти да реализират мащабна строителна програма

 

Правителството ще финансира допълнително 49 инфраструктурни проекти на обща стойност 114 млн. лв. в редица български общини. Това каза председателят на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Смолян Дора Янкова. По думите й това са важни проекти, свързани с републиканската пътна мрежа.

Един от предвидените за финансиране проекти, за който са отделени 1 750 000 лв,  е пътят Девин - село Грохотно, където вече пет години свлачище затруднява движението. 11 923 000 лв. ще бъдат вложени в ремонта на пътя Асеновград-Черноочене, 7,3 млн. лв. са предвидени за ремонт и изграждане на пътя Пазарджик - Пещера - Батак. 3 млн. лв. са отделени и за пътната връзка Пловдив - Лилково. 1 276 000 лв. ще бъдат вложени в строителството на нов мост над река Белишка по пътя Белица - Загражден. 780 000 лв. са отпуснати за укрепване на свлачището по пътя за село Ранни лист в Кърджали. 29 млн. лв., е заделена и за рехабилитация на пътя Чифлик - Черноочене, както и 4 млн. лв. за пътя Стояново - Ардино. 1,5 млн. лв. са предвидени за пътя Момчилград- Маказа и още толкова за пътя Джебел - Кърджали. За ремонт на пътя Пазарджик - Батак - Доспат ще бъдат отпуснати 10 млн.лв., 7 млн. лв. за отсечката Пещера - Батак - Доспат и 8 млн. лв. за участъка Велинград - Сърница. За пътя Пазарджик - Пещера са предвидени ремонтни дейности на стойност 2 100 000 лв., а за участъка от Пазарджик до община Септември 9 100 000 лв. В община Лъки са предвидени допълнителни 5 млн. лв. за мост над река Белишка в центъра на града, 4 млн. лв. за пешеходен мост. С 2 млн. лв. ще бъде укрепено свлачище по пътя Югово - Лъки. По програма „Транзитни пътища" са предвидени 64 млн. лв. за пътя Пловдив - Асеновград - Смолян. От тях през тази година ще бъдат отделени 8 100 000 лв. за частична рехабилитация на отсечката от Асеновград до изхода на Чепеларе.

Дора Янкова подчерта, че парите не са никак малко, като това ще позволи на местните власти да реализират мащабна строителна програма. Предвидено е финансиране и на други проекти в цялата страна.