Румен Овчаров: С Бюджет 2012 правителството на ГЕРБ остава синоним на икономическа криза за България

Бюджет 2012 е един страхлив и некомпетентен бюджет

Бюджет 2012 е един страхлив и некомпетентен бюджет. Бюджет, който е напълно излишен, защото не дава абсолютно никакви перспективи и политики за развитие на държавата. Това каза депутатът от ПГКБ Румен Овчаров пред журналисти в парламента днес. „Няма нито една прогноза на министър Дянков, която да се е сбъднала до този момент. България трябва да направи нещо, за да се опита да спаси икономиката си. Това мазохистично усилие непрекъснато да намаляваме разпределението през бюджета на дела от БВП, който ако изчистим еврофондовете тази година, от гледна точка на разходите ще спадне 30 % - нещо, което е абсурдно", заяви Овчаров. Той изтъкна, че няма държава в ЕС, която да получава и да харчи толкова малко, особено в условията на криза. „Дори Естония харчи 40 %", отбеляза депутатът. Той смята, че държавата трябва да поеме ролята си на основен инвеститор - фактор, стимулиращ икономиката и потреблението.

„Несериозно е да се твърди, че за една година ще се усвоят 3 млрд. евро от еврофондовете, при положение, че България за пет години, откакто е член на ЕС, е усвоила около 1,2 млрд.лв.", заяви Овчаров. Според него до края на 2010г. правителството е взело външни нови заеми около 2 млрд.лв., а тази година те ще станат 3 млрд. „Ако приемем, че тази година усвоим не тези 4,2 млрд. лв. , които се предвиждат, а 3 млрд., правителството ще завърши мандата си с нови задължения за страната от около 6 млрд. лв. Ако добавим към това и 3 млрд. лв., които правителството вече е изхарчило от фискалния резерв, можем да направим извода, че това правителство ще струва на българския данъкоплатец около 12 млрд. евро - пари, които то не е заработило", обясни Румен Овчаров. Той припомни, че едните пари са заработени от предното правителство, а другите ще се плащат от следващото правителство. „Този бюджет гарантира, че правителството на ГЕРБ остава синоним на икономическа криза за България", каза Овчаров.

Според него няма как правителството да залага ръст на БВП 2,9% а после да обяснява, че разчетите са правени при прогноза 1,5%. Според депутата има и други редица абсурди заложени в Бюджет 2012. Като пример Овчаров посочи повишаването на печалбите, но намаляването на корпоративния данък. „2,9 % ръст на БВП плюс 2,9 % инфлация означава минимален ръст на БВП около 6 %, който трябва да бъде от икономиката, бизнеса, фирмите в страната. Тези растящи с 6 % фирми - ние предвиждаме за тях около 70 млн. лв. по-малко корпоративен данък. Как става тази работа, че растат фирмите, растат печалбите, но корпоративният данък намалява?", попита Румен Овчаров.

Според него друг абсурд е данък облагане на доходите на физическите лица. Овчаров изтъкна, че няма логика фирмите, които ще имат по-малко печалба и ще имат по-малко корпоративен данък, изведнъж да платят на служителите си около 1,3 млрд. повече, за да може те да платят 130 млн. лв. подоходен данък.

Абсурдна според Овчаров е и ситуацията с ДДС и акцизите. „Там се предвижда около 1 млрд. лв. ръст на тези данъци общо и то при тази икономика, която очевидно няма да развива бизнес, няма да има потребление", поясни Овчаров. Той допълни, че е изключително абсурдно твърдението за усвояемостта на еврофондовете, на които се разчита като ръст на инвестициите в България.