Сергей Станишев: На втори тур изборът е между демокрацията в България и диктатурата

Окт 28, 2011 Новини БСП 0 1187

На втори тур изборът е между демокрацията в България и диктатурата

На втори тур изборът е между демокрацията в България и диктатурата. Ако не се направи сега, на следващите парламентарни избори може да бъде късно. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията. По думите му, въпреки опитите на ГЕРБ да демотивира хората със създадения около изборите хаос, има смисъл да се гласува. „Нещата са изцяло в ръцете на българските граждани", заяви Станишев и изрази увереност, че много хора ще защитят правата си и ще накажат една арогантна, самовлюбена и безразлична към българите власт. Лидерът на БСП изтъкна, че ако гражданите гласуват по съвест, сценариите на управляващите няма да сработят.  Станишев отбеляза, че страхът и репресиите продължават да бъдат част от стратегията на ГЕРБ между двата тура. Той даде пример с кандидат на БСП за кмет, който печели изборите и веднага на следващия ден съпругата му е уволнена от работа.

Станишев изрази възмущението си от практически провалените на първи тур избори. Той беше категоричен, че отговорност за най- скандалните избори за последните 21 години носи правителството. Лидерът на БСП отново настоя за повторно ръчно преброяване. „Ако управляващите откажат да се направи легитимна проверка на резултатите, това ще означава, че крият нещо", добави Станишев. Той напомни, че общият брой на невалидните бюлетини е достигнал безпрецедентно число - 700 000, поради което стои въпросът за честността на изборите, за правото на гражданите да гласуват свободно и за отчитането на техния вот почтено.

Станишев изтъкна, че на дневен ред е въпросът дали ЦИК ще успее да осигури честни и почтени избори на втория тур. По тази причина БСП изпраща писмо до ЦИК с молба Комисията да се произнесе с решение по неуредиците в изборния ден. Станишев предупреди, че ако не се вземат мерки, може да се говори за провал и на втория тур. От БСП за категорични, че има много предпоставки за недоверие към резултатите и няма да се поколебаят да искат касиране.

Лидерът на БСП отбеляза, че за втория тур на изборите левицата протяга ръка към кандидатите от всички други партии от демократичния спектър, към който обаче ГЕРБ не принадлежат. „Основен опонент и алтернатива на ГЕРБ е БСП", добави Станишев.

Лидерът на БСП предложи Бойко Борисов да бъде награден със златен скункс заради провалените избори. „Аз не съм се целувал с г-н Доган, Бойко Борисов е", заяви лидерът на БСП. Той отбеляза, че Борисов подарява кучета на тези, които цени и уважава и напомни, че такъв подарък са получавали както Обама и Путин, така и Ахмед Доган. „Така че да не обяснява врели-некипели", коментира Станишев думите на премиера от днес. 

 

 

Писмо на БСП до ЦИК:

 

 

Уважаеми членове на ЦИК,

 

Във връзка с множеството нарушения на изборния процес, констатирани на първия тур на проведените избори за президент и вицепрезидент и местни органи на самоуправление в РБ на 23 октомври 2011г.,

Молим ЦИК да се произнесе с решение, в което да вземе категорично становище по следните спорни въпроси:

 

1.                Кой е крайният час за гласуване на избирателите в СИК, до колко може да бъде удължен и каква е технологията за определяне броя на избирателите, които да гласуват в удълженото време за гласуване?

2.                По какъв начин да гласуват избирателите включени в така нар. „забранителен списък" и с настоящ адрес в съответните секции?

Предлагаме да се обсъди възможността лицата включени в избирателните списъци за обявяване  от общинските администрации (и вече обявени) да бъдат допускани до гласуване в съответните СИК - без ограничение.

Лицата с постоянен и настоящ адрес, отразени в личната карта и включени в забранителните списъци да бъдат допускани да гласуване след представяне удостоверение от ГРАО за настоящия им адрес в съответната СИК.

 

За целта дирекциите ГРАО да работят в изборния ден.

 

3.                Да не се допуска присъствието на цивилни полицаи в избирателните секции или пред тях.

4.                Да се ограничи броя на застъпниците в СИК до 2 души за кандидат предвид възможността за "купуване на гласове" чрез регистрация и заплащане на застъпници.

5.                Да се дадат ясни указания на СИК относно недействителността на бюлетините предвид огромния им брой в първия тур на изборите - около 700 000 броя. В това число да се признават за действителни бюлетини с отбелязан малък „Х"; с удебелен „Х"; с излизане малко от квадратчето за гласуване;

6.                Където е възможно да се осигурят по 2 бр. кабини за гласуване в СИК.

7.                Да се ограничи възможността за предварително изнасяне на бюлетини, в т.ч. и чрез подписване на раздаваните бюлетини за гласуване от СИК от съответен неин член.

8.                Да се обърне внимание на общинските администрации, относно съхраняването на използваните бюлетини за гласуване и недопускането на достъп до тях.

9.                Да се дадат указание на СИК за допълнително нараняване на раздадените им печати след края на изборния ден с оглед недопускането на бъдещото им използване

10.           Да се дадат указания да СИК, относно раздаване на отделна бюлетина за всеки вид избор; да се разгръщат бюлетините пред избирателите, за да се види, че няма отбелязване на тях; да се слагат по 2 печата на всяка бюлетина след гласуване; слепените бюлетини да се броят като един действителен глас;

11.           Да се изисква от ОИК обясняване на контролите, когато не излизат (в това число и с изрични решения за всяко несъвпадение).

 

Считаме, че решаването на тези въпроси от ЦИК преди деня за втори тур на предстоящите избори ще допринесе за законосъобразното им провеждане, отстраняване на допуснатите нарушение от първия тур и правилното отчитане на изборните резултати.