Сергей Станишев: Прецедент за изминалите 20 години - 700 000 недействителни бюлетини на първи тур

Окт 27, 2011 Новини БСП 0 1240

  Сергей Станишев: Има всички основания резултатите в София и на други места да бъдат касирани 700 000 са недействителните бюлетини на първия тур на изборите, възмути се днес в интервю за ТВ7  лидерът на БСП Сергей Станишев

 

Сергей Станишев: Има всички основания резултатите в София и на други места да бъдат касирани


700 000 са недействителните бюлетини на първия тур на изборите, възмути се днес в интервю за ТВ7  лидерът на БСП Сергей Станишев. „Това вече само по себе си е небивало в цялата 20-годишна история на демократични избори в България. Това е достатъчно основание да се иска касиране и ръчно пълно преброяване на резултатите", отбеляза Станишев. Той допълни, че само в изборите за президент са факт около 230 000 недействителни бюлетини.

„Разликата между Калфин и Плевнелиев е около 350 000 - 360 000 гласа. Недействителни бюлетини - 230 000 гласа. Там сигурно има бюлетини и за Калфин, и за г-жа Кунева, и за други кандидати от десницата", обясни лидерът на БСП и припомни факта, че едва около 2% е обичайно нормалният процент недействителни бюлетини в изборите досега.

Станишев отбеляза, че ЦИК са нарушили законовия срок за обявяване на резултатите, който е 48 часа, след приключване на изборния ден. Той изтъкна още редица нарушения както в изборния ден, така и след края му- като например масовото гласуване след законово установения срок. Лидерът на БСП припомни, че отговорност за провеждането на изборите носи правителството, тъй като по закон точно то организира изборния процес. „Кажете ми каква е властта, която мами в изборите?", попита Сергей Станишев.

„Фактите са следните - само в София при обявени 53% за г-жа Фандъкова има около 50 секции, в които резултатите са въведени от ОИК, която няма право да го прави. Т.е. там не е имало протокол с извлечение от резултатите, а Общинската избирателна комисия го е извършила. Това е пряко закононарушение", каза Сергей Станишев и допълни, че в тези 50 секции се касае за около 50 000 граждани. Според него още в близо 100 секции - протоколите са с по-малко от 50% от подписите от членовете на СИК. „Значи това са още 100 000 гласа! Има всички основания в София резултатите да бъдат касирани", заяви Станишев и добави, че ситуацията в София в очевадна.

Според него е ясна стратегията на ГЕРБ в тези избори- тотален натиск, масирано изливане на пари и купуване на гласове, пълен изборен хаос, който обслужва кандидатите на управляващите и много сериозни подозрения за фалшификации на резултатите. „Това е стратегията на победата на ГЕРБ и въпреки това не им се получи планът", каза Сергей Станишев.

Той обяви, че още утре ще свика извънредно заседание на ИБ на БСП, на което партията ще вземе решение дали да поиска касиране на местния вот и в други градове.