Борислав Гуцанов: На България ѝ е необходимо експертно правителство на националното съгласие с третия мандат

Юли 10, 2024 Новини БСП в медиите 0 199

От БСП поставяме на преден план обединяващи теми като ПВУ, енергетиката и социалната политика

„Нашата позиция е пределно яснa, че първият и вторият мандат няма да бъдат подкрепени от БСП.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов в предаването „Добро утро, Европа“ на Euronews Bulgaria. 

По думите му, ако се стигне до третия мандат, първото, което социалистите ще направят е да свикат Националния съвет на партията. 

„Моето мнение е, че трябва да се разговаря с всички парламентарно представени партии, тъй като третият мандат е на целия парламент, не на една или друга партия“, посочи Гуцанов. 

 Според него на България ѝ е необходимо правителство на националното съгласие, съставено от експерти и на базата на широк консенсус между парламентарните сили. „Това е шансът 50-ото Народно събрание да свърши нещо полезно за държавата и хората“, допълни той. 

По думите му обединението трябва да е на база на политики. „От БСП поставихме темата за Плана за възстановяване и устойчивост, защото не можеш да имаш възможност да вземеш 11 млрд. евро безвъзмездно и дотук да си усвоил единствено първия транш от 1,250 млрд. евро. И то по време на служебния кабинет преди година и половина. Целият редовен кабинет на сглобката не успя едно евро да привлече в България“, каза Борислав Гуцанов. 

Според него друга обединяваща тема е енергетиката. „Направихме предложение да бъде спряна продажбата на нашето оборудване в Белене и да се види дали то не може да се ползва за АЕЦ „Козлодуй. И дали самият проект може да бъде стартиран“, коментира социалистът. 

Гуцанов посочи, че третата основна тема, която ще бъда поставена от БСП в рамките на преговорите за третия мандат, е социалната политика.