Атанас Зафиров: "БСП за България" няма да чертае разделителни линии, но няма и да участва в поредното партийно парцелиране на властта

Отговорност, разум и диалог– това са трите ключови думи на „БСП за България“ в този парламент.

Встъпителна декларация от името на ПГ „БСП за България“ за началото на 50-ото Народно събрание

Влизаме в мандата на 50-Ото Народно събрание с един голям дълг. Дълг, трупан от всички нас, които сме в политиката в последните години. Той е към обществото и към държавата ни. Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти, а тя изконно е средство за реализиране на идеи за развитието на обществото и държавата. 

Политиката се изолира от народа. Направихме я територия, запазена за избрани. Превърна се в проект. Оставихме безучастни и извън обществения договор милиони българи, които не гласуват. От шест милиона и половина български граждани в избирателните списъци, правото си на глас упражниха по-малко от една трета. И ако след тези няколко месеца отново отидем на избори, тази тенденция няма да се промени.  

С тази реалност трябва да е наясно всеки, който днес тук заема депутатската си банка. И тя трябва да е мотива за обръщане на мисленето и действията ни. За да излезем от кризисността, са нужни усилията на всички в тази зала. На всички заедно.  

И ако някой тук – лично или като част от партийна група, не осъзнава докъде води това, че партиите и парламентът стават все по-малко представителни и се откъсват все повече от реалността на хората, то ние, в БСП, го разбираме добре. Може би най-добре от всички. Вероятно и най-болезнено. И затова и тръгнахме по пътя на нашата вътрешна промяна.  

Отговорност, разум и диалог– това са трите ключови думи на „БСП за България“ в този парламент. Колко време ще му бъде дадено, зависи от нашия избор – от това дали ще продължим да хвърляме камъни, или ще ги събираме за градеж. От това дали пак ще раздираме, или ще започнем да съшиваме. Ще събаряме или ще изграждаме?  

Позволявам си да цитирам библейски текстове, защото през юни 2024 г. България и българите живеят в  изключително предизвикателни времена – военен конфликт близо до нас, антибългарски настроения на една от границите ни, демографски срив, икономическа трансформация, за която говорим, „зелени“ стандарти, които не можем да изпълним, нови енергийни източници, постпандемични и здравни предизвикателства, изкуствен интелект.  

Ние живеем в нова реалност и е страшно, че политическият авангард на нацията ни – тук в тази зала, като че ли не осъзнава това. И продължава постарому. Или частично го осъзнава, но мисленето му е програмирано в посока как да се извлече отново някаква субективна печалба.  

На тази нова реалност ние не можем да отговорим със стария формат, по който само разпределяхме помощ отвън – милиарди европейски средства, големи инфраструктурни проекти, повече чужди инвестиции. Всъщност, държавата ни днес дори няма работна ръка за тези големи проекти.  

Затова в тази ситуация БСП няма да е тази, която ще хвърля камъни или ще чертае разделителни линии. Нов цикъл от избори само ще задълбочи кризата и ще отложи важни решения.  

Но БСП няма и да е партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт и без заявка за нов начин на управление. Не само защото имаме такива решения на нашите партийни органи, не само защото няма как партията с най-дълга парламентарна история да измени на своите традиции и на своя корен. Има две основни причини да откажем подкрепа на ГЕРБ. 

Първата е сериозните предизвикателства пред страната и региона. Да, те изискват споделена отговорност, но в никакъв случай декларативна и ултимативна. 

Втората е уязвимата представителност на парламентарните политически сили. Длъжни сме да върнем у българите доверието в политиката и в институциите Народно събрание и правителство. И това не е клише, а първостепенна задача, на която ще се крепи политическата и обществената стабилност в бъдеще.  

БСП смята, че на страната е нужно експертно и обединено около национални приоритети правителство. Прозорливо, пробългарско правителство, което освен навън, да гледа и навътре, към българския потенциал – човешки, стопански, научен. Правителство с разумна сила, което да даде стабилно поведение в международен план. Правителство, носител на експертиза, което да позиционира добре страната в икономическите, екологични и технологични трансформации. Правителство с достатъчен хоризонт, за да се стабилизират обществените отношения.  

В този смисъл БСП ще бъде, както и досега, изключително диалогична в работата на Народното събрание. България е парламентарна република и тук, в Народното събрание, е мястото да се обсъждат и балансират политики. Смятам, че не е нужно да припомням предложенията на БСП, които обединиха на няколко пъти състава на миналия парламент около важни за енергетиката, икономиката и социалната стабилност решения.  

Като партия с най-дълга парламентарна история, ние, от БСП, ще ви връщаме често към същността на парламентаризма и на политиката. А те, уважаеми колеги, не са нито проект, нито бизнес начинание. Техният смисъл не се заключава в това да захранват партиите с пари, власт и контрол. Смисълът им е да гарантират стабилност и развитие за цялото общество.  

Нека не забравяме, че освен народни представители от тази или онази политическа сила, ние сме преди всичко български народни представители и да не късаме тази връзка.  

Пожелавам повече разум и реален диалог в работата на това Народно събрание.