Атанас Зафиров: БСП има принципно решение да не подкрепя кабинет и председател на Народното събрание на ГЕРБ

Юни 19, 2024 Новини БСП в медиите 0 487

19.06.2024

„Принципно решение на нашите колективни органи е да не подкрепяме както кабинет с мандата на ГЕРБ, така и председател на Народното събрание, излъчен от ГЕРБ.“ Това заяви и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров пред БНТ. 

Той допусна, че партиите, които доскоро са управлявали заедно, имат възможност да покажат консенсус и заедно да изберат председател на Народното събрание. 

„Ние ще бъдем опозиция – това е ролята, която ни отредиха избирателите и мисля, че правилно сме разчели това послание“, категоричен бе Зафиров.    

Той изрази надежда в това Народно събрание да няма задкулисни договорки и всяка партия ясно да заяви своите позиции, както прави БСП. 

Атанас Зафиров обясни защо социалистите не са се отзовали на поканата на ГЕРБ за разговори: „Предварително беше заложена формула, която ние няма как да подкрепим. Заявката за експертност не се припокриваше с изявеното желание от ГЕРБ за за трите най-важни поста – премиер, министър на външните работи и министър на отбраната. Това по никакъв начин не предполага експертност. Още повече, че поканата беше по тема кабинет. Ние имаме решение на Националния съвет на партията, че кабинет с мандат на ГЕРБ няма да подкрепяме. Но оставаме отворени за диалог по въпроси по законодателството и политики в интерес на българските граждани.“ 

По думите му ниската избирателна активност и тоталната делегитимация на институциите показват, че избирателите очакват друг подход от политиците. 

„Ясно заявихме нашето виждане за пробългарско надпартийно експертно правителство, равно отдалечено от всички парламентарни сили и със силна парламентарна подкрепа“, припомни Зафиров. 

Той каза още, че посланията на „БСП за България“ са за отговорност, разум и диалог, а приоритетите на социалистите в 50-ото Народно събрание са свързани с техните дългогодишни усилия в сферата на социалната политика, борбата с  демографската катастрофа, образованието, здравеопазването и екологията.