Цветелина Пенкова: С гласуването си гражданите показаха, че имат нужда от политики с реална стойност

16.06.2024 г.

„Постигнахме много по отношение на енергетиката. Имаме спечелена битка и спечелена национална цел за ядрената енергетика. Предстои много работа за осигуряване на финансирането на ядрения сектор. Считам, че много важна тема е свързаността на електропреносната мрежа в рамките на Европа. България  има ключова и важна роля, особено когато говорим за оста Север-Юг. Ние сме държавата с най-много енергийни мощности в региона и трябва да сме водещи в този проект. Смятам да положа усилия в тази посока. Необходим е ясен план за въглищните региони в България - какво се случва, какво правим и как ще защитим енергийната ни сигурност и работните места на заетите в сектора хора.“ Тези основни теми открои Цветелина Пенкова от БСП в началото на втория си мандат като евродепутат, избран с преференциално гласуване.

Тя коментира, че трите големи партии в Европейския парламент - ЕНП, Социалистите и демократите и Либералите, имат все още мнозинство. „Основните политики ще бъдат насочени към  преосмисляне на Зелената сделка. Вече ще се фокусираме върху изграждането на устойчива и работеща икономика, която е базирана на чисти технологии, на иновации, на използване на чиста енергия, каквато е вече ядрената. Фокусът ще бъде към индустрия, производства, нови работни места, а не толкова върху амбициозните климатичните цели, свързани с опазването на околната среда“, очерта очакванията си за приоритети на новия европарламент Цветелина Пенкова. Тя не смята, че увеличената тежест на крайната десница, която до известна степен е непредвидима, може да спъне общата стратегия за провежданите европейски политики. 

„Когато сме в ситуация на война, нормално акцент е развитието на общата отбранителна политика, но темата за енергийната сигурност остава водеща. Във всички държави членки гражданите показаха с гласуването си, че имат нужда от политики с реална стойност за тях - индустрията да се развива, да бъдат създавани нови работни места и да се гарантират по-ниски сметки за електроенергия за бита“, коментира евродепутатът. 

„Имаше опити да бъде отнета възможността по-малките държави да  могат да ревизират политики, но ние социалистите винаги сме били против. Не е справедливо малките държави да остават в изолация - т.е да не може с  квалифицирано мнозинство да се налага вето върху определени решения, които са в ущърб на националния интерес. Доказахме многократно, че националните интереси могат да се защитават, необходимо е да намериш съмишленици и партньори. Пример е спечелената битка  ядрената енергетика да бъде призната за зелена. Показахме, че можем да убедим нашите партньори и реално да гарантираме националния интерес. Самостоятелно не може да се отстояват позиции“, така очерта възможността да се провеждат успешно националните интереси Цветелина Пенкова. 

По отношение на Шенген тя заяви, че България не трябваше да приема този половинчат подход - Шенген по въздух и вода: „Грешка е, че приехме частичната дискриминация, което ни поставя в по-слаба позиция занапред. Усилията няма да спрат, има лостове за влияние, има възможност за дипломатически ходове, които страната ни може да предприеме, за да отстояваме интереса си. Например давайки гласа си за нов генерален секретар на НАТО за бившия премиер на Нидерландия Марк Рюте.“ 

„Убедена съм, че когато става въпрос за отстояване на национални интереси, подходът е надпартиен и всички български евродепутати можем да работим заедно. Пример са отстояваните позиции по темите в миналия мандат- пакет Мобилност, защита на розовото масло“, отбеляза евродепутатът с втори мандат.

 За кризата в БСП Цветелина Пенкова каза: „Определено процесите в БСП бяха необходими, необходима е промяна на посоката, необходима е глътка свеж въздух, за да продължим. Имаше сериозен отлив на доверие към всички политически партии. Считам, че сега пътят е напред- да възстановим доверието в БСП с млади лица, които можем да видим в Младежкото обединение в БСП. След всяка криза идва възход и вярвам в това!“