Зафиров: Ако някой си мисли, че БСП е отслабена и сега ще стане лесна плячка, да знае - няма да бъде допуснато

Юни 12, 2024 Новини БСП 0 363

Потвърди се, че вляво без БСП не може – време е за консолидация

Чакаме и тези, които твърдяха, че Нинова е пречката – ако това е била реалната причина, а не амбициите им да оглавят партията

 

„Ако можем да направим извод от тези избори, е че се потвърди това, което ние дълго повтаряхме и в кампанията, и преди това - че нищо в лявото не може да се случи без БСП. Видяхте какви са резултатите на партиите и коалициите, които претендираха да са представители на лявото, те са пренебрежимо малки. И оттук нататък трябва да е ясно, че наистина трябва да се върви към обединение, около БСП”. 

Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров пред Нова тази сутрин. 

„Обясняваха ни, че едва ли не Нинова е спирачка на този процес, ето – Корнелия Нинова си подаде оставката, сега да видим това ли е била реалната причина или по-скоро амбициите на някои други хора да оглавят БСП”, добави Атанас Зафиров, но преди това заяви: 

„Най-напред  искам да благодаря на всички наши членове, симпатизанти щабове, който безкористно и честно работиха в тази кампания, те не заслужават този резултат и аз се надявам, че ние оттук нататък ще покажем волята БСП да укрепне”. 

Зам.-председателят на социалистическата партия бе категоричен, че политически грешки в кампанита, както и грешни политики в работата на парламентарната група на „БСП за България” в последното Народно събрание не са допуснати. И по думите му – причините, защо въпреки това БСП губи гласове, са комлексни.  

„Не само ние губим гласове. Това, разбира се не е оправдание, при нас тези процеси, като че ли са по видими. Но в крайна сметка и затова се взимат тези мерки”, заяви Зафиров и се обърна към водещите: 

„Аз разбирам интереса, но дайте да погледнем и другите партии - там оставки няма, всичко е фиксирано в БСП. Нали всички искаха оставка – ето има оставка. Дайте да говорми оттук нататък какво за необходимите действия”, посочи социалистът.

Той подчерта, че честен разговор за това предстои да се проведе на заседанието на Националния съвет на БСП и в отговор на въпросите за оставката на председателя на БСП подчерта: „Оставката на Корнелия Нинова е реален акт, поемане на отговорност за изключително слабите, или както ги определи самата тя – катастрофални резултати на партията, разбиране за тежката ситуация в която се намира партията и необходимостта да бъдат предприети мерки. Смятам, че това е нормалното поведение на всеки един лидер на партия, която е загубила изборите”, каза зам.-председателят на БСП. 

По думите му следва нормалната процедура, разписана в Устава на БСП - един от заместниците довършва мандата пълен отчетно-изборен цикъл. „Ще продължа до края на мандата да участвам в това ръководство, да работя, така че преходът към следващото да е плавен, без трусове – БСП да има тази сила и легитимност, каквато очакват всички нейни избиратели”, заяви Атанас Зафиров. 

„Кой как ще се връща си е негово лично решение – но съм дълбоко убеден, че следващото ръководство на партията, в това число и временното, което ще ръководи БСП няколко месеца – трябва да подаде ръка активно на всички, които по една или друга причина не са участвали в дейността на партията. БСП се намира в труден момент – необходима е консолидация, а не „нощ на дългите ножове”, каза социалистът и добави категорично: 

„Ако някой, обаче си въобразява, че БСП е отслабена и сега ще стане лесна плячка, ще го кажа ясно  – това няма да бъде допуснато”. 

„Има нездрави апетити, кръгове и среди, които много отдавна се опитват да овладеят БСП, да я превърнат в една послушна партия. Още веднъж ще кажа: Това няма да се случи. БСП няма да се разпадне на парчета – напротив, БСП ще си направи анализ, ще си вземе поука и ще върви значително по-мобилизирана и консолидирана. Разбира се, всеки, в това число и аз, който е участвал в ръководството на партията, носи своята отговорност, но няма да допусне БСП да бъде разпадната и овладяна”, категоричен бе зам.-председателят на БП и на репликата на водещите за бъдеща президентска партия отговори:

„Възможно е да подкрепим кабинет, стига този кабинет да отговаря навижданията и жалоните, които БСП поставихме в предизборната кампания. Не знам дали сегашният кабинет е най-удачният пример, тъй като е ясно, че е доминиран в голяма степен от една политическа сила. Но, експертен кабинет, равноотдалечен от всички политически партии, с програма, с ясен времеви мандат - бихме подкрепили”, каза зам.-председателят на социалистите в разговора за таво какво ще е управлението след тези избори, като уточни: 

Казвам това с цялата условност, че решението ще бъде взето демократично и по Устав – от Националния съвет и парламентарната група”, каза зам.-председателят на БСП.

По думите му един такъв кабинет трябва да бъде подкрепян от всички политически сили. „Едни нови избори рискуват тотална делегитимация на парламетартаризма, рискуват да бъдат родени истински политически чудовища. На тези избори само го видяхме загатнато – на следващите има опасност да се родят”, заяви Атанас Зафиров.