Иван Иванов, БСП: Незабавно възстановяване на “Напоителни системи” - ако искаме да имаме земеделие

07.06.2024

Водачът на русенската листа на Коалиция „БСП за България“, Иван Иванов проведе среща с местни зеленчукопроизводители в Русенска област. С тях той обсъди какви проблеми среща бранша, кои са работещите мерки до момента и какво очакват те като подкрепа от държавата. Иван Иванов категорично зави, че не е спирал да работи активно с браншовите организации.  

„Във времето когато БСП беше в управлението и ми беше поверено земеделското министерство осигурихме 1 милиард лева допълнителна държавна помощ за българските земеделци, насочени именно към чувствителни сектори като овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство. С екипът ми активно работихме да направим и Стратегически план за развитие на земеделието ни, което е основен поминък за българите. За жалост не виждам след това продължаващи действия и липсва държавническото мислене в тази посока при следващите правителства.“, каза по време на срещата Иван Иванов. 

От своя страна присъстващите производители на срещата споделиха, че помощта осигурена от Иван Иванов по времето му като министър на земеделието е била изключително полезна за тях, за да могат да се възстановят след тежките месеци и да доразвият своето производство. Но те обърнаха внимание и на необходимостта от незабавни мерки по линия на напояването, защото това остава един от критичните проблеми за всички в сектор „Земеделие“. 

„В България има страхотни условия за високотехнологично земеделие. За жалост обаче няма последователна политика и чуваемост на проблемите, за да бъдат решавани навреме. За да оцелее сектора са необходими подкрепа и насоки.“, коментираха те. 

„Вие сте тези, които осигурявате нашия поминък. Поемам ангажимент в следващото Народно събрание да бъдат изслушани министрите на земеделието и околната среда и водите по темата с напояването, защото това е вашият основен проблем, по който имате необходимост от подкрепа. Осигурени са достатъчно средства за това – по ПВУ и отделно по Стратегически план. Този въпрос трябва да бъде решен във ваша полза възможно най-скоро.“, обърна се към присъстващите на срещата Иван Иванов.