Иван Иванов, БСП: Само ние останахме отговорни пред своите избиратели и не ги предадохме

БСП осигури близо 1 милиард за земеделските производители във времето на криза и после да убеди Асен Василев за 65 % държавно съфинансиране – после той забрави да даде тези пари на земеделците

„БСП осигурихме близо 1 милиард лева допълнителна държавна помощ за българските земеделци във времето, когато тряваше да се справим с последствията от ковид кризата и когато ни връхлетя войната в Украйна.  Основният фокус беше насочен към чувствителните сектори като плодове, зеленчуци, животновъдство. Процесът беше тръгнал – за съжаление, след като правителството, в което ние участвахме, беше свалено – процесът спря”.

Това заяви в предаването „Делници” на Евроком водачът на „БСП за България” в Русе и бивш земеделски министър Иван Иванов.

В разговора за Стратегическия план за развитие на българското земеделие за новия програмен период, който БСП при участието си в кабинета „Петков” внесе в Брюксел и започна процедурата по неговото одобряване Иван Иванов посочи:

„Тогава успяхме да убедим Асен Василев, съответно и НС да има 65 % национално съфинансиране. Но, г-н Василев, когато влезе в сглобката с ГЕРБ забрави, че тези пари трябва да ги даде на българските земеделци и в момента всичко буксува. Той ги изхарчи за нещо друго, неясно за какво. Ние искаме да разберем, а и хората питат - къде са парите. Защото, целта, която си поставихме и защитихме пред Брюксел беше изравняване статута на българския земеделец с европейския”.

„Имаше протести, защото това, с което БСП подкрепи земеделците – беше спряно. Войната в Украйна продължава – докато продължава тази война, всички суровини ще са скъпи. Подбиват пазарите с ниски цени. Към украйнския производител няма екологични изисквания – към нас има по силата на Зелената сделка, това убива нашия земеделски производител”, категоричен беше Иван Иванов.

„Ние сме го поставили на масата и аз като министър съм искал от еврокомисаря да предприеме необходимите мерки заедно с други колеги, министри, които са пряко засегнати – тази Зелена сделка да се преразгледа. Тя е бич не само за земеделските производители, но и за миньорите, и БСП е ясна и категорична в тази своя позиция”.

По думите му трябва наистина адекватна държавна политика, каквато БСП предлага: „Твърдо отстоявахме тази позиция и два пъти като парламентарна група внасяхме проекти за решения, които минаха в Народното събрание - задължихме служебните кабинети на Радев тогава да искат изменение на ПВУ, за да се предоговорят тези изисквания. Това не се случи. И редовният кабинет на сглобката не ги спази. Това означава, че се движим по някаква релса на беззаконие”, коментира водачът на „БСП за България” в Русе.

Бившият земеделски министър и водач на „БСП за България” беше категоричен: „Държавата отсъства в момента – и тук трябва да има гъвкави действия по отношение държавна помощ. Цяла Европа дава държавна помощ на своите земеделци, за да могат те да произвеждат стока – защо полската стока, например, е по-евтина от българската? Защото там има допълнително държавно финансиране, освен това, което ЕС им дава”.

„За да се премахнат прекупвачите, разковничето е Закон за баншовите организации в земеделския сектор, както е в цяла Западна Европа. Там всички са обединени и имат едно лице, което поставя условията, както на държавната власт, така и на търговските вериги”, отговори Иван Иванов на въпрос на водещия и добави: „БСП подготвихме този закон – свалиха правителството и оттам нататък той буксува”.

„Категорично в предизборната програма на БСП  е залегнала идеята ни за късата верига на пазара – това е френският модел, самите земеделци на базата на тяхното обединение се договарят и продават в региона си”, подчерта водачът на „БСП за България” в Русе.

Иван Иванов припомни и последните изменения в Закона за МВР, внесени по предложение на БСП, което ще доведе до подобряване заплащането на служителите от 1 януари 2025 г. Малко по-рано той взе участие в среща на синдикалните организации на служителите на МВР и „Огнеборец”. По думите му колкото по-малко е политическото влияние в системата на сигурността – толкова по-добре тя работи.

„Затова търсим подкрепата на българските граждани, за да върне този  ред в държавата. БСП винаги е била отговорна към своите избиратели и своите симпатизанти – ние не сме ги предавали. С номер 24 и за двата избора”, заключи Иван Иванов.