Ченчев и севлиевски социалисти възстановиха плочата на паметника на Митко Палаузов на Осеникова поляна

Юни 05, 2024 Новини БСП 0 569

Едно от най-знаковите места, белязало антифашистката борба тънеше в забвение, разрушено от вандали. До днес.

Иван Ченчев, председателят на БСП-Севлиево Станимир Стойчев и севлиевските социалисти изпълниха поето обещание пред жителите на село Стоките и възстановиха паметната плоча на Партизанския паметник „Митко Палаузов” на Осеникова поляна. Едно от най-знаковите места, белязало антифашистката съпротива тъне в забвение и бурени вече с години. 

На среща в село Стоките преди година хората поставиха с болка въпроса за паметника. „Няма знак, който да пази дори частица памет – всичко е разрушено, плочите и мраморните стълби са изнесени от вандали”, разказаха хората пред Иван Ченчев тогава. 

Днес социалистите поставиха изработената първа табела, с паметта за най-малкия партизанин у нас Митко Палаузов, майка му Ганка Палаузова и Минчо Андреев-Младен. На метри от паметника някъде е останала скрита от годините и партизанската землянка, в която са били тримата. Това е било малък партизански лазарет. Митко Палаузов, майка му и Младен загиват от бомбите, хвърляни директно върху тях в землянката.

Председателят на севлиевските социалисти Станимир Стойчев подел заедно с Ченчев инициативата, разказва, че изключително трудно е открил снимки и документи, показващи как е изглеждала унищожената и свалена плоча. Паметникът е изграден при отбелязване на 40 години от трагичните събития през януари 1944 година.

„Тъжно е това, което виждаме на Осеникова поляна. Ако позволим паметта ни на народ да обрасне в бурени, ако позволим подвигът на отдалите живота си в борбата срещу фашизма, в името на това днес да сме свободни – да потъне в забвение, значи сме обрекли бъдещето си на нация. БСП обаче има памет. Ние паметници не рушим – изграждаме и възстановяваме”, заяви Иван Ченчев.