Ченчев: Свалете от Народния театър антибългарската пиеса, която се гаври с националното ни достойнство

Юни 02, 2024 Новини БСП 0 567

02.06.2024 г.

„Свалете от програмата на Народния театър антибългарската пиеса по постановката на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът" - недопустимо е на българска сцена да се гази върху подвига на Българската армия, саможертвата на героите от Сливница и българското национално достойнство”.

Това заявява в писмо до министъра на културата Найден Тодоров и директора на Народния театър Васил Василев народният представител от „БСП за България” и член на Комисията по културата и медиите в 49-то Народно събрание Иван Ченчев. Той съобщи, че входира писмото в Министерството на културата в понеделник сутринта.

„Призовавам във Ваше лице, г-н министър, българската държава да предприеме незабавни действия и да спре пиесата, която унижава българската нация, дала на света азбука и писменост, постигнала по време на Възраждането силен духовен разцвет – да се представя като нация, която няма представа що е книга и която има само една библиотека. Пиеса, която цинично гази върху подвига на Българската армия по време на българо-сръбската война от 1885 г., гази подвига на героите, които защитиха Съединението и устояха на нападението на превъзхождащата ги по численост и въоръжение сръбска армия, спасявайки по този начин младата българска държава. 

Цинично е в театъра, който носи името на Вазов и който още пази стола, на който е седял Патриарха на българската литература - да се поставя пиеса, която обругава това, което той възпя в „Новото гробище над Сливница“. „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха. И твойто име само кат мълвяха умираха без страх!“ – след тези думи на Патриарха на българската литература не би трябвало да има българин, който да позволи паметта на героите и предците ни, които защитиха България на сливнишките редути, да бъде обругана и то на сцената на Народния театър.

„БСП категорично се противопоставяме на всякакви опити българската история да бъде обругана и подменена, и националната ни памет - заличена. Свалете пиесата от есенната програма на Народния театър „Иван Вазов и не допускайте тя да бъде поставяна на българска сцена”, призова Иван Ченчев.