Ирена Анастасова: Докато не достигнем 5% от БВП за образование, в България не може да има траен просперитет

31.05.2024 г.

„Ние не сме отстъпили от нашите идеи и принципи и сме се стремяли във всяко едно Народно събрание да ги реализираме”, заяви Ирена Анастасова, водач на листата с кандидати за народни представители на „БСП за България” за 11 МИР Ловеч, в предаването „Здравей, България” на NOVA.

„Аз съм професионалист в сферата на образованието, в която съм се доказала и мога да помогна. Колкото и трудно да беше, вече всички политически партии признаха забележките на БСП и за новия закон за средно образование, и към законодателството в сферата на висшето образование и наука. Би било по-добре, ако това се беше случило преди години”, каза тя защо се кандидатира за нов мандат като народен представител.

По нейните думи в средното образование на първо място трябва да се промени принципът „парите следват ученика”, тъй като това е довело до силно разслоение между училищата и силна разлика в качеството на образованието в различните училища.  

„Трябва да се променят учебните програми, защото нашите деца четат неразбираемо учебно съдържание. Особено внимание трябва да се обърне и на квалификацията на учителите”, посочи Анастасова.

„Висшето образование е крайно недофинансирано. Радвам се, че в последните работни дни на това Народно събрание бяха приети промените за увеличаване заплатите на преподавателския състав, но това е крайно недостатъчно. БСП счита, че докато не достигнем средното за ЕС 5% от БВП за образование, 1% за висше образование и 0,5% за наука, в България не може да бъде постигнат траен просперитет”, каза още тя.