Вигенин: Единственият начин за устойчиво управление е надпартийно експертно правителство с широка политическа подкрепа

31.05.2024 г.

„Отговорните политически формации в следващия парламент трябва да намерят начин да създадат устойчив кабинет, който има по-далечна перспектива, за да може да се вземат и стратегически решения. Смятаме, че единственият начин за устойчиво управление е да се създаде експертен кабинет, който е съставен от хора експерти, които не са политически фигури, с много ясна програма, срокове и цели. Политическите лидери трябва да направят крачка назад.” Това заяви водачът на евролистата на „БСП за България” Кристиан Вигенин в предаването „Здравей, България” на NOVA.

Той подчерта, че в друг управленски вариант БСП не би участвала, тъй като няма как да се отрече от принципите си и да направи сглобка, по подобие на ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Тази наша идея не среща подкрепа от някои от политическите сили, които очакват по-високи резултати на тези избори, защото за тях управлението е разпределяне на порции, заемане на позиции в различните органи, използване на властта за лични и партийни цели. Ако това им е целта, няма как да стане това, което ние искаме”, посочи Вигенин.   

Според него във времена на политическа криза е нужно правителство с широка подкрепа, за да се постигне нужната сигурност и стабилност, каквато очакват българските граждани и българския бизнес. Вигенин подчерта, че предложението на БСП не е за съставяне на политическа коалиция.

По думите на социалиста България трябва да прояви здрав разум по отношение на позицията си за войната, особено с промените в международен план и задаващата се мирна конференция.

„Няма как да се впишем в общия хор, който иска още и още оръжия, а както се загатва вече и жива сила”, коментира Кристиан Вигенин.

Той препотвърди позицията на БСП, че конфликтът в Украйна няма военно решение.

„Всяка война накрая приключва на масата на преговорите. Въпросът е можем ли да направим така, че тази война да спре сега, за да спасим десетки хиляди още погубени млади животи”,  посочи Вигенин.

По темата за скандала с българската позиция за Сребреница, социалистът, който е бивш външен министър, заяви, че начинът, по който сръбският президент Вучич е представил нещата показва, че е имало неформална договорка с българския премиер, а може би и с премиера в сянка Бойко Борисов, както се е видяло  и в изтеклия документ.

„Надявам се този случай да не остане без последствия и следващото Народно събрание да се заеме с него. Това трябва да е пример как не трябва да се прави външна политика”, каза Вигенин.  

По думите му един от начините да се помогне на българската и на европейската икономика е ревизиране на Зелената сделка.

„Трябва да върнем конкурентоспособността на българската и европейската икономика и да намалим цените на електроенергията. Намаляване на административната тежест, която от европейско равнище се стоварва върху малкия и средния бизнес и ред други недомислици са сред нещата, които ние искаме да променим. Трябва най-после здравият разум да бъде водещ, когато се вземат решения в Брюксел и София”, каза още водачът на листата на „БСП за България” за изборите за Европейски парламент.