БСП проведе среща с международни наблюдатели от ОССЕ

31.05.2024

Кандидатите за членове на Европейския парламент от „БСП за България“ Вяра Емилова и Филип Попов се срещнаха с мисията на Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ-БДИПЧ) в България във връзка с европейските избори. 

На срещата бяха обсъдени основните предизвикателства, свързани с организацията на вота и хода на предизборната кампания.

Представителите на БСП  посочиха, че старите проблеми от предходни избори - ниска избирателна активност, недоверие в машините за гласуване заради действия на управляващите, „мъртви души“ в избирателните списъци, купен и корпоративен вот и намеса на служебното правителство, остават, ако не се и задълбочават.

Международните наблюдатели от ОССЕ бяха запознати с последните промени в Конституцията, направени от управляващото мнозинство, които доведоха до назначаване на служебен министър-председател - виден представител на ПП ГЕРБ. Емилова и Попов споделиха опасенията на БСП, че ГЕРБ ще използва ресурсите на централната власт, за да си осигури по-висок изборен резултат.

Представителите на българските социалисти определиха предизборната кампания като „кална“, визирайки изтеклите в публичното пространство записи на политически лидери, обвиненията и нападателните реклами, с които се замерят доскорошните партньори в управлението. Те подчертаха, че БСП страни от подобни прийоми, като се старае да води позитивна кампания на база на предложенията и позициите си за предстоящата работа в следващите Народно събрание и Европейски парламент.

В отговор на въпрос на международната делегация, Вяра Емилова изтъкна, че листата на „БСП за България“ за изборите за ЕП е съставена от 40% жени, а в листите на БСП винаги има и значително младежко представителство, както повеляват уставните документи на партията.