БСП почете паметта на Никола Габровски и съпругата му Мария пред облагородения паметник във Велико Търново

29.05.2024 г.

Водачът на листата на „БСП за България“ за членове на Европейския парламент Кристиан Вигенин и водачът на листата за народни представители във Велико Търново Атанас Зафиров поднесоха цветя пред обновения надгробен паметник на Никола Габровски – един от учредителите на социалистическото движение и съпругата му Мария Габровска, в парк „Дружба“ във Велико Търново.

 С осигуряването на средствата по облагородяването на паметника се ангажираха лично двамата водачи на листи Кристиан Вигенин и Атанас Зафиров. „Надявам се, че в бъдеще винаги когато има поводи, ние ще минаваме през това място, тук, във Велико Търново и ще отдаваме нашата почит на Никола Габровски”, каза пред десетки социалисти Кристиан Вигенин. 

„Никола Габровски незаслужено сякаш остава в сянката на наши други лидери. Той е един от първите народни представители, който се отчита за своята дейност, за своите гласувания и това, погледнато 100 години назад - нещо, което ние тепърва се учим да правим”, каза още пред паметника на Габровски  водачът на евролистата Кристиан Вигенин. 

„Габровски има изключителна просветителска дейност, бил е изключително активен в най-различни сфери и така  запалва хората за нашите идеи. Изучаването на неговия пример, сигурен съм, може да бъде много полезно за нас, като политици, за да бъдем по-ефективни”, сподели още Вигенин. 

„БСП е партия, която почита своята история и своето минало, своите предци. Абсолютно споделям мнението, че това трябва да се превърне в една традиция - да обърнем поглед към всички наши исторически места и да организираме съответните инициативи, така че те да придобият видът, в който виждате сегашния паметник”, заяви водачът на листата на „БСП за България” във Велико Търново Атанас Зафиров. 

На събитието присъстваха още кандидатите за членове на ЕП Вяра Емилова, Александър Симов, Филип Попов, Красин Каракоцев, кандидатите за народни представители от 4-ти МИР Мария Мачковска, Цвета Галунова, Емилия Иванова, Михаил Михалев. 

До възстановяването на паметника се стига след кампания по набиране на средства през 2018 г., която продължава и през 2023 г. в кампанията за местен вот, когато лично Кристиан Вигенин посети паметника на Никола Габровски. В помощ на сумата, събрана за облагородяването и почистването на окологробното пространство, се включва и Атанас Зафиров.