Драгомир Стойнев: Натискът и рекетът се върнаха в бизнес средата, а държавата не реагира адекватно

29.05.2024 г.

„Много говорим за работа и заетост, за достойни доходи и какъв е ангажиментът на бизнеса към работниците и служителите. Дали обаче българските инвеститори имат подкрепящ партньор в лицето на държавата и администрацията? За съжаление, много често се оказва, че спирачката пред развитието се удря, когато държавата не гарантира спазване на законността или си затваря очите пред опитите за изнудване спрямо бизнеса“.  Това каза водачът на листата на „БСП за България“ Драгомир Стойнев на среща със служители в компанията „Булметал“ АД в гр. Гурково.

В управленската програма на социалистите са залегнали именно мерки  за освобождаване на икономиката от рекета и от паяжините на престъпността.

„Натискът и рекетът като технологии за правене на бизнес се върнаха отново в дневния ред на обществото. Лицемерно е, когато сглобката се представя като автор на съдебна реформа, която ще донесе прозрачност и ефективност в правораздаването, а в същото време си затваря очите пред сенчести методи за изнудваме спрямо бизнеса“ , каза още Стойнев.

Според него една от основните причини за спада с 80% на чужди инвестиции у нас, отчетен в предварителната прогноза на БНБ спрямо миналата година, е именно страхът на инвеститорите от непрозрачната бизнес среда и неадекватно бавната реакция на държавата към опитите на бизнеса да се защити при атаки и изнудване. „Българският инвеститор е принуден да работи отново в рискова среда, като през 90-те години на миналия век, рекетът действа като задържащ развитието фактор и ограничава икономическия ръст“, каза още Стойнев.

Стойнев поздрави служителите и ръководството на компанията за това, че успяват да поддържат производство на световно ниво и така осигуряват и социалната стабилност в община Гурково.

Според него основните дефицити, които са все по-видими след серията от избори е липсата на държавност и отговорност у управляващите и разпада на традиционните ценности в обществото. Стойнев подчерта, че тези процеси са свързани – липсата на личен морал преминава в незачитане на правила и закони в управленски план.

На срещата в „Булметал“ АД в Гурково присъства и Мариана Тодорова, която е трета в листата с кандидати за народни представители на „БСП за България“ в 27 МИР-Стара Загора.