БСП пред АИКБ: Необходими са бързи решения в защита на европейската икономика и подкрепа за българските предприятия

Икономическият растеж минава през политическа стабилност, смятат социалистите

Кристиан Вигенин, водач на евролистата на „БСП за България“ и на листата с кандидати за народни представители в 31 МИР Ямбол, и Христо Проданов, водач в 23 МИР София и 9 МИР Кърджали, се срещнаха с Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Теодор Дечев, изпълнителен директор на Института за устойчиво икономическо развитие към Асоциацията, и Ивелин Желязков – директор „Тристранно сътрудничество“ в АИКБ.

На срещата се обсъдиха проблеми, свързани с високите цени на пазара на енергия, загубата на конкурентоспособност на европейската икономика, недостига на работна ръка и последиците от войната в Украйна.

„Тези проблеми в голяма степен са концентрирани в т.нар. Зелена сделка, войната в Украйна и санкциите срещу Русия. Нашата амбиция е ревизия на Зелената сделка, а водещ принцип в работата ни в Европейския парламент, а и в националния, ще е решенията да са основани на здрав разум. Позицията на БСП е, че трябва незабавно да се прекратят военните действия и да се седне на масата за преговори, за да се търси траен мир. Това ще позволи да се преосмисли и политиката на санкции срещу Русия, защото те се доказаха като неефективни, да не говорим, че нанасят повече щети на европейската икономика, отколкото на руската“, заяви Кристиан Вигенин.

По думите му стремежът на Европа към независимост от руските енергоизточници е довел до замяна на едни зависимости с други, но на значително по-висока цена. Така европейските предприятия вече губят позиции и пазари спрямо конкурентите си от САЩ и Китай. Според Вигенин са необходими бързи решения в защита на европейската икономика и подкрепа за българските предприятия.

„Ако няма политическа стабилност, няма да има и икономическа стабилност и растеж. Нашата позиция е, че трудно би се съставило устойчиво мнозинство, извън това, което ние предлагаме – надпартийно експертно правителство със заложени национални приоритети“, каза Христо Проданов.

Социалистите бяха категорични, че въпреки че техният фокус е върху правата и доходите на работещите, без конкурентни и развиващи се предприятия - нито ще има ресурс в бюджета, с който държавата да провежда активна политика, нито могат да се запазят добри и високоплатени работни места.

Двете страни се обединиха около това, че трябва да се постигне синхрон, така че в следващите Народно събрание и Европейски парламент по най-добрия начин да могат да бъдат защитени интересите на българския бизнес и на българските граждани.