Френкев към ГЕРБ: Щом няма да се изпращат български войници в Украйна, защо отказахте свикване на Парламента? БСП го казахме ясно

29.05.2024

„Казвате, че няма опасност за изпращане на българска военна сила в Украйна, но когато БСП предложихме извънредно заседание на Народното събрание, в което да се изслушат премиера и министъра, да се успокоят хората и тази тема да се приключи, вие не се съгласихте”. С тази реплика кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Иван Френкев се обърна към представителя на ГЕРБ в предаването „Референдум” на Българската национална телевизия. 

„БСП сме против изпращането дори и на един военнослужещ в Украйна”, категорично добави по темата социалистът.

„Подкрепяме развитието на отбранителната индустрия в Европа, подкрепяме помощта, която може да си оказват една друга държавите във връзка със защитата на критична инфраструктура, с оказването на помощ на кибертероризъм, теророризъм и т.н. Но, смятаме че за една обща потенциална армия е твърде рано да се говори”, посочи Иван Френкев.

По думите му може да се използва възможността, която ЕС дава, за да се правят общи покупки на по-добра стойност, за да не изпада България в ситуацията, в която купува едни самолети, плаща ги предварително, а други страни-членки купуват същите самолети на много по-ниска цена. „Това не бива да се допуска и може да се избегне с обща политика”, посочи Френкев.

За Газа: „Ние сме принципни и последователни в позициите си – както за войната в Украйна, така и в Газа: Незабавно спиране на военните действия и сядане на масата на преговорите. Това е и единственият начин да се реши хуманитарната криза, която съществува в момента в Газа. ЕС трябва да влезе отново в ролята си на дипломат”, каза в разговора за конфликта в Близкия изток кандидатът за евродепутат от „БСП за България”.

За миграцията: „За разлика от колегите от ЕНП, ние смятаме, че не трябва да се правят бежански центрове, в които едва ли не да се пресяват хората, а активно да се работи със страните – източници на миграция за решаване на проблемите”, посочи Иван Френкев и се обърна към представителя на ГЕРБ: „Да, прав сте, и ние още от 2015 година го заявихме - трябва да се засили контролът по границата, трябва да се засили подкрепата на ЕС за страните, които имат външна граница за ЕС, със жива сила на Фронтекс, с техника, с изграждане на инфраструктура”.

„Трябва – и това не е залегнало в новия регламент, да се сключат бързи споразумения ефективно хората, които са влезли нелегално в ЕС да бъдат пращани обратно”, добави социалистът.

Иван Френкев беше категоричен: „Зелената сделка трябва да бъде и ще бъде предоговорена, все повече гласове се чуват за това. Не само ние - западните страни също имат проблеми с критериите, които са заложили. Когато през 2019 г ние от БСП поискахме Борисов да предоговори по-добри условия, тогава от ГЕРБ се смяха, но сега се вижда, че сме били прави”, заяви Иван Френкев и подчерта:

„ТЕЦ-овете трябва да продължат да работят, докато се изградят заместващи мощности – това означава ВЕЦ, ПАВЕЦ, нова ядрена енергия. Така че, да се осигури енергийна независимост, да се създадат условия за реиндустриализация на държавата, което ще вдигне икономиката. Не на последно място – районите на въглищните централи да бъдат превърнати в икономически зони без данък, докато приключи прехода”.

На въпроса какво да бъде направено, за да се вдигне българската и европейската икономика, Иван Френкев отговори: „ Да се спре с този санкционен режим спрямо Русия, защото ние се застреляхме в краката”. В разговора за икономикална на Европа той посочи, че тя трябва да бъде изградена по модел, базиран на знанията, на новите технологии, на индустриализацията, по този начин ще се вдигнат доходите на хората и ще се създадат устойчиви работни места.

Субсидиите за земеделските производители: „Българските земеделски производители трябва да са равнопоставени на европейските – такива трябва да бъдат и субсидиите. Днес те са нечестни и несправедливи спрямо българските земеделски производители, защото не са същите, които получават в другите страни-членки, това ги прави неконкурентноспособни и на практика ги убива”, заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България” и върна реплика към кандидата на ВМРО: „Това, че субсидиите основно се дават на зърнопроизводители, а не на производители на зеленчуци, плодове и мляко се решава тук, в България. Видяхме сглобката как ги раздава”.

„Регулациите трябва да са доста по-малко, така че бизнесът, особено средният и малък бизнес, да имат достъп до информацията и работят по-спокойно и предвидимо”, заяви позицията на „БСП за България” Френкев.

Разширяването на ЕС: „Подкрепяме присъединяването на страните от Западните Балкани и Украйна, когато обаче те отговарят на критериите.  Нека не забравяме, че в Украйна има българска общност от близо  300 хиляди души, за които трябва да се грижим. Всякаква антибългарска риторика не може да бъде приета от нас. Няма как да бъдем съгласни да вкарваме тези проблеми в ЕС”, коментира темата за разширяването социалистът.

„Нашият слоган е „Достойна България в мирна Европа” и с него са свързани принципите и темите, по които можем да търсим общи позиции с партиите от другите европейски политически семейства.  „БСП за България” ще отстоява в Европейския парламент българския национален интерес, както го е правила в работата си досега – подкрепете ни с номер 24”, призова кандидатът за евродепутат от „БСП за България” Иван Френкев.