Христо Проданов: Само БСП може да бъде спирачката Борисов и Пеевски да се върнат на власт

29.05.2024

„БСП доказахме, че сме единствената алтернатива на модела „Борисов”. Това заяви в ефира на bTV Radio Христо Проданов, кандидат за депутат от „БСП за България“ и водач на листите в 23-ти МИР София и в Кърджали.

Според него, успех за БСП на вота на 9 юни ще бъде драстично да повиши резултата си, в сравнение с предходните избори: „Надявам се, че това ще се случи, тъй като хората са осъзнали, че наистина БСП остава единствената алтернатива, единственият политически субект, който не се е прегръщал с Борисов и Пеевски, единственият, който остана верен на своите избиратели, като не ги излъга, не влезе в сглобки и разни други политически схеми, останахме докрай верни на това, което сме обещали преди изборите”, посочи социалистът.

„Доказали сме, че когато сме в управлението изпълняваме това, което сме обещали преди изборите, включително и когато за кратко участвахме в правителството, заедно с ПП и ДБ. Тогава, основно с настояването на БСП се увеличиха пенсиите на възрастните хора, осигуриха се безплатни детски градини за всяко едно дете в България. Надявам се, че хората са го усетили по джоба си, установили са коя е партията, която защитава техните интереси, а не някакви лобистки и бизнес интереси, че това е БСП и се надявам, че на тези избори това ще даде резултат върху нашия вот“, посочи Христо Проданов.

По думите му социалната политика и повишаването на доходите остават категоричен приоритет за БСП. „Ще продължим да настояваме за увеличение на минималната работна заплата, младите хора до 26 години да не плащат данък върху доходите си, за осигуряване на безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст и възрастните хора над 75 г., еднократен стимул за семействата при раждане на първо, второ и трето дете – защото само така можем да се борим реално срещу демокрафската криза”, подчерта водачът ан „БСП за България” в 23 МИР-София.

Проданов бе категоричен: „Демографската криза е големият бич днес и тя трябва да стане национална цел. Трябва да осъзнаем, че тази зверска демографска криза, която наляга България, трябва да бъде решавана, за да не се окаже, че най-накрая няма да има нужда от никакви политики защото просто няма да има хора”.

Той изрази песимизъм по отношеие на влизане на страната ни в Еврозоната след управлението на сглобката и при продължаваща политическа криза.

За съдебната реформа: „При нас има непоколебима воля. Очевидно е обаче, че сглобката, която управляваше 9 месеца, направи промени в Конституцията, които върнаха Борисов на бял кон и в момента той управлява чрез служебното праителство. Те и си признаваха, че борбата, всъщност е за разпределяне на постове в регулатори и овладяване на съдебната система”, коментира в разговора за съдебната реформа Христо Проданов.

„От първия ден на войната го говорим това – с дрънкане на оръжия и с повече военна помощ няма как да бъде постигнат мир. Тези, които се надпреварват да помагат на Украйна, вероятно вече виждат, че се губят все повече и повече човешки животи. Рано или късно трябва да има преговори за мир, за да може наистина това да приключи. Въприсът за мира е най-важният, защото без него няма просперитет в цяла Европа, не само у нас”, подчерта в разговора за мира и войната социалистът.

Решението за България след 9 юни: „Надпартийно национално правителство, което да следва национални приоритети, с ясен хоризонт  на работа – това за БСП е единственото работещо решение. Демографската политика е такъв приоритет. Предложението на БСП за нулев данък за младите хора до 26 години, подпомагане на младите семейства - ето ви пример за законодателство, свързано с борбата срещу демографската криза”, заяви водачът на „БСП за България” в 23 МИР и добави:

„Надпартийно, програмно правителство, което да следва няколко национални цели, с времеви срок и конкретни задачи е работещият вариант. Другото е  Борисов и Пеевски отново да се върнат и да си управляват държавата. Затова - призовавам хората да гласуват за БСП, защото ние доказахме че сме единствената спирачка на този модел”, заяви Проданов.

Той акцентира на втори важен момент: „Ние сме единствената държава в ЕС, която още не е получила пари по Плана за възстановяван и устойчивост. Срам и позор. Другите държави инвестираха вече тези помощи и средства,  дори реинвестират печалбите, които получават от тези инвестиции, а ние още не сме получили нищо. Има много теми, покоито може да се седне и се говори. Но, за БСП това няма да е разпределението на постове и порции от властта. Защото това, което гледахме 9 месеца е изключиелно грозно и както се оказа – пагубно за държавата”, посочи социалистът.

 „Възможно е, те го доказаха”, така Христо Проданов отговори на въпроса възможна ли е нова сглобка след изборите. „На предходната предизборна кампания обещаваха, че ще изчегъртат Борисов и ще го вкарат в затвора. После се сглобиха с него. Веднъж го направиха, напълно възможно е да го направят втори път. Но това се видя – не носи нищо добро за България”, добави социалистът.

„Надявам се, че България няма да бъде сполетяна четвърти път от това зло и че все пак хората ще оценят, че моделът”Борисов” е пагубен за държавата, ще излязат да гласуват, ще подкрепят БСП, защото ние доказахме, че сме алтернативата”, отговори Проданов за възможността „Борисов отново премиер”.

В разговора за лявото: „Борбата и играта на тези малки партии не е да влязат в парламента, те много добре знаят, че няма да влязат в парламента - просто искат да минат 1%, за да  може хората, които са гласували за тях да им осигурят т.н. субсидия. А тя се използва в малките партии за една добра заплата на техните председатели в следващите 4 години, тъй като знаем - големите партии имаме клубове, които издържаме с тази субсидия, малките партии нямат офиси, нямат нищо за издържане, единственото, за което служи субсидията е за лична консумация на техните председатели. Така че, те като направят 1% - благодарят за добрата заплата, която хората, гласували за тях, са подсигурили на председателите им”, посочи Христо Проданов.

„Истината е, че до голяма степен това, което се тиражира за разделението в ляво е плод на организирана пропаганда, включително и с финансиране от Борисов, Пеевски и вътрешни кръгове в БСП”, подчерта социалистът и даде пример: „На тези избори имаме около 35 участника, от тях около 5 се определят като леви, друг е въпросът колко са леви част от тях. Останалите 30 се определят преди всичко в дясно. Аз никога не чух въпрос към Борисов, към „Да България”, към тези десни партии: „30 партии сте, много сте разбити? Защо не се съберете, за да сте по-силни?” А този въпрос винаги се отправя към БСП”, каза Христо Проданов.

По думите му все повече хората разбират, че тези ментета, които се получават в лявото пространство, рано или късно предават каузата. „АБВ един път влязоха в парламента и се прегърнаха с Борисов, тогава направиха т.н пенсионна рефолма „Калфин”, която се изрази във вдигане на възрастта за пенсиониране. Е, аз това не го определям като ляво”, реагира Проданов.

На 9 юни – всичко е в ръцете на избирателите. От това ще зависи след 9 юни България ще бъде ли в ръцете на Борисов и Пеевски. БСП е единствената алтернатива това да не се случи. Подкрепете ни с номер 24”, призова водачът на „БСП за България” в 23 МИР-София и в Кърджали Христо Проданов.