Проф. Румен Гечев: България в ЕС трябва да може да казва „не”, когато решенията не отговарят на националния ни интерес

28.05.2024

„Без постигането на мир с активното участие на ЕС – ние няма да можем да открием пътя към стабилизирането на икономиката на Европа, излизането от рецесия, задълбочаването на икономическата интеграция и решаването на основните цели на ЕС и България.” Това заяви проф. Румен Гечев, кандидат за евродепутат от „БСП за България”, в ефира на NOVA.

По неговите думи е необходимо да се промени моделът в развитието на Европа, тъй като ЕС изостава от САЩ, Китай и от други конкуренти на пазара.

„БСП е инициатор на участието на България в ЕС - ние започнахме този процес 95-та година. Също при премиер социалист станахме член на Европейския съюз, но е време България да заеме достойно място и да спомогне за решаването на неговите стратегически проблеми,“ добави проф. Гечев.

Позицията на БСП е, че България трябва да влезе в еврозоната, след внимателен анализ и когато е готова за това.

„Еврозоната сама нарушава своите правила. Има ли правило, че дълга не трябва да превишава 60% от БВП? Фактите са: Гърция - 194%, Италия - 150%, Португалия - 125%, Испания - 118%. Влизането в еврозоната означава, че и ние трябва да плащаме тези дългове на другите държави членки”, посочи кандидатът за евродепутат от БСП.

„Рискът е, че започваме да плащаме огромния дълг на страните от Еврозоната съвместно с тях. ЕЦБ на страните членки на Еврозоната ще има пряк достъп до валутните резерви на България. В парламента поставихме въпроса може ли България да влезе в Еврозоната по същия валутен курс. Няма такъв договор. ЕЦБ не поема ангажимент за курса, по който при нас лева ще бъде към еврото”, коментира още по темата Румен Гечев.

Той бе категоричен, че България е изпълнила изискванията и трябва да влезе в Шенген и по суша.

„През 2011 година Борисов каза, че влизаме в Шенген като боядисаме една къщичка само. Оттогава той обикаля Европа, но не влизаме в Шенген”, отбеляза проф. Гечев и добави: „България трябва да има достойна позиция, а тези, които ни ръководиха, предадоха българските интереси. На това нещо трябва да се сложи край.”

„Програмата на БСП и за националните, и за европейските избори отговаря на принципите на ЕС, които се базират на принципите на ООН за устойчиво развитие. Искаме задълбочаване на интеграцията в Европейски съюз. Но ние искаме достойно място и България на масата на преговорите да може да казва „не”, когато вземаните решения не отговарят на българския национален интерес”,  каза в заключение проф. Румен Гечев.