БСП поиска извънредно заседание на парламента

Антон Кутев: ГЕРБ могат да спрат парламента и за година     Депутатите от Парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов и Антон Кутев внесоха в парламента искане за провеждане на извънредно заседание на Народното събрание с единствената точка - Парламентарен контрол

Антон Кутев: ГЕРБ могат да спрат парламента и за година

 

 

Депутатите от Парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов и Антон Кутев внесоха в парламента искане за провеждане на извънредно заседание на Народното събрание с единствената точка - Парламентарен контрол.

Депутатът Атанас Мерджанов обясни, че искането е подписано от 53 народни представите от ПГКБ, ДПС, СК и независими депутати. Според Мерджанов до момента са натрупани 25 актуални въпроса и 3 питания, 19 от които са на депутати от ПГКБ. „Тези актуални въпроси са свързани с политическата обстановка в страната, с адресната регистрация на гражданите при гласуването на изборите, както и несъгласие и питане към Външно министерство за недобрата организация на гласуването в чужбина", поясни Мерджанов.

„Какво ще стане, ако решат да спрат парламента за една година? Това, че имаш мнозинство в една парламентарна република, не значи, че можеш да правиш каквото си искаш, особено когато твоите действия са свързани с Конституцията на България", заяви Антон Кутев. Той изтъкна, че в момента би трябвало да върви бюджетната процедура и изборите не могат да бъдат по-важни от нея.

Антон Кутев припомни, че сега в парламента трябва да се разглежда бюджета на държавата. „Опитът да се затвори парламента за две седмици е опасен, защото не се върши работа в това време, а и какво ще стане, ако утре ГЕРБ, Бойко Борисов или някой друг юнак с или без кон, решат да спрат парламента за една година", отбеляза Кутев.

Атанас Мерджанов и Антон Кутев отбелязаха, че ПГКБ ще прецени дали не са необходими и още заседания през следващата седмица, тъй като вече подадените въпроси биха запълнили времето на повече от едно заседание. „Няма логика при събраните 53 подписа Цачева да не насрочи извънредно заседание", заяви още Кутев.