Нинова: Нелегалните мигранти веднага да се връщат в страните по произход

13.03.2024 г.

“Днес внесохме искане за изслушване не просто провокирани от последните събития с мигранти, а като една последователна, аргументирана и принципна политика в последните седем години по отношение на темата миграция.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

По думите ѝ тези, които днес защитават статуквото, използвали конюнктурни аргументи. „Това било кремълска пропаганда, руски опорни точки, били сме пред европейски избори и затова експлоатираме темата - конюнктурни хора търсят конюнктурни оправдания за една многогодишно сбъркана външна политика. Днес цял ден се занимаваме само с последиците от това, което се случи в последните години, но нито за момент не се съсредоточихме върху това как да отстраним причините, които доведоха дотук, които продължават да съществуват и ще задълбочават този проблем”, посочи Нинова.

Според нея причините са поне две, като едната е корупцията. „За да говорим за заловени на територията на България нелегални мигранти или на изход към границата на Сърбия или Румъния, означава, че тези хора са минали отнякъде. Иде реч за оградата на границата с Турция. За да ви докажа че сме последователни и принципни, на  9 юни 2017 година „БСП за България” сигнализирахме Европейската прокуратура, българската прокуратура и ДАНС за жестоки кражби по време на строителството на оградата. От 2017 до 2024 г. българската прокуратура не се произнася колко пари и кой открадна от границата с Турция. Да припомня, това се случи по време на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, заедно с НФСБ. Първата причина е корупцията, защото, ако е както трябва построена, ако е като гръцката, няма да минават оттам нелегални мигранти и да ги залавят в центъра на България”, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Корнелия Нинова втората причина е сбърканата външна политика години наред.

„Навремето госпожа Меркел прикани всички бежанци да дойдат в Европа, защото не ни стига работна ръка и защото имаме демографски проблем. Колко от пристигналите мигранти мислите, че са започнали работа? По-малко от 15%. Останалите лежат на тежестта на социалните системи на държавите членки на ЕС. Предупреждаваме от 2017 година какви ще са последиците за Европейския съюз. Тогава ни нападнаха, че сме антиевропейци. Сега чувам, че и вие, така наречените евроатлантици, днес идвате на този акъл. Тази сбъркана европейска политика доведе до увеличаване на евроскептицизма у редица народи на ЕС”, констатира Нинова.

Според нея за това не е виновен Европейският съюз, а лидерите, довели до този резултат. „Да припомням ли самият Борисов какво говореше, помните ли „Дюнер” външната политика? Защото ние помним, с Борисов сме водили гигантски сблъсъци по тази тема, когато тогава той каза: „Няма да имаме проблем с този въпрос - на всеки ъгъл имаме дюнер”. Ето това наричам сбъркана външна политика - онази централната в ЕС, която ни наложи този тип мигрантска политика и тази на послушание в България, начело с Бойко Борисов, който я прие и разви”, каза още тя.

Лидерът на БСП изрази съжаление, че и сегашното правителство развива такъв тип политика, доброволно съгласявайки се единствено България и Румъния да приемат мигранти по Дъблинското споразумение срещу „мижавия” Шенген по въздух и вода.

„Вижда се една тенденция, едно продължение по тази сбъркана външна политика и то на прага на европейските избори. И ако има нещо опасно за тези избори, то това е растящият евроскептицизъм. Обръщам се към тези, които се титулувате евроатлантици. Опасността от крайнодесни и крайнолеви партии в Европа е резултат от тази сбъркана в последните години европейска политика. И мисля, че тези, които предупреждавахме за това, които държим на промяна на тази политика, сме тези, които наистина ратуваме за бъдещето на Европейския съюз. А тези, които допуснахте това, повтаряте го механично и твърдите, че това е евроатлантизма, вие вредите на бъдещето на ЕС”, категорична бе Корнелия Нинова.

Според нея проблемът не е в това кой бежански лагер къде ще се мести и кой ще го охранява, тъй като във всеки град хората ще протестират.

„Ние трябва да отстраним причините, а те са три. Първо, съдебната система да заработи и онези, които откраднаха парите от оградата, да отидат в затвора.  Вторият въпрос е да се направи истинска защита на границата, за да не могат мигрантите да минават. И третият въпрос - който е влязъл нелегално, той е извършил престъпление - биометрични данни, на самолета и обратно по произход. Това е и човешко, и справедливо. Още повече, че по-голямата част от тези хора не бягат от война. Ние сме за това на тези, които бягат от война, на майки, на деца, да им помогнем. И сме го правили. Но докога българският народ ще издържа млади мъже без документи за самоличност, влезли нелегално и по този начин престъпили закона на България? Ето ви решенията”, заключи Корнелия Нинова.