БСП: За оръжия за Украйна може, а за българското образование не може. Срам! И оставка!

13.03.2024 г.

„Г-н Сабрутев, какви еврозони, какви 5 лева намесихте тук? Най-накрая има някаква възможност да се дадат пари за висшето образование и вие сте готови да направите всичко възможно това да не се случи“.

С тези думи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов репликира Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ за думите му, че още средства за висшето образование могат да се отразят на финансовата рамка на държавата и оттам – на приемането ни в еврозоната. 

„На базата на какъв анализ вашата парламентарна група преди седмица гласувахте да се дадат милиарди за новите 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, когато много добре знаете, че това е черна дупка и няма да се случи? Значи, тогава може, а сега не може. Какви анализи имахте, когато гласувахте поредната военна помощ за Украйна? Значи, за тях може, а за българското висше образование не може.

Единственото спасение е  - оставка. За вас и вашето некадърно управление“, реагира Борислав Гуцанов.

Народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев заяви след него: „Еврозоната е важна – спорът е кога да влезем в нея. Но е безспорно, че приоритет №1 на нашето общо семейство на ЕС са научните изследвания и науката. Така че днес ще направим едно добро дело и ще приближим възнагражденията на българските изследователи и преподаватели до европейските стандарти“.

По думите му ,когато говорим за европейски стандарти, с това решение България остава далеч от Чехия, но поне се доближава до Румъния.