Иван Иванов: Виновниците ГЕРБ днес да ни заливат мигранти - повеждат протести

13.03.2023

„Искането за днешното изслушване е породено изключително от инцидентите с мигранти, станали през последните дни – нападения, както от страна на чужденци на български граждани, така и от страна на български граждани над мигранти, и от последвалите протести в различни части на столицата, най-вече пред местата, където се настаняват мигрантите, под ръководството на Държавната агенция за бежанците“.

С тези думи народният представител от „БСП за България“ Иван Иванов постави началото на изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в Парламента, поискано от социалистите.

„Очевидно имаме проблем. Очевидно българското общество усеща напрежение от засилен мигрантски натиск и действия на мигранти тук, настанени в центровете на ДАБ в София. Очевидно е и недоволството на българските раждани от бездействието на държавните власти“, заяви Иван Иванов.

„Очевидно е – проблем има. И това се признава в два законопроекта, внесени от ГЕРБ и ДПС.  Предлагат се промени в  Закона за вътрешните работи и Закона за на администрацията – в тях ясно е записано, че има проблем“, подчерта социалистът и цитира:

„В мотивите към единия законопроект – за МВР, е казано, че „трябва да се даде възможност на МВР да охранява всички центрове за настаняване на чужденци, което предложение цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове с оглед на предотвратяване на бъдещи инциденти. Значи такива инциденти има“, постави въпроса Иван Иванов. Той цитира и другия законопроект, в който е казано, че „миграционната обстановка по границите на България продължава да бъде динамична“.

„Това категорично не кореспондира с така бодряшкото твърдение на Министерски съвет, а вие сте част от него, г-н министър – че проблеми няма. Вие правихте една презентация на ГД „Гранична полиция“, където казахте, че този проблем е овладян. В същото време част от управляващите, в частност ГЕРБ, твърдят, че такъв проблем има. Искаме да разберем - къде е истината? Надяваме се, че в това изслушване да бъдете откровен и обективен, защото всичко друго означава, че българските граждани се лъжат, че ние сме заливани от мигранти, че тук мигрантите безчинстват и българските граждани са взели закона в свои ръце“, обърна се народният представител от „БСП за България“ към вътрешния министър.

Иван Иванов подчерта показателен факт и постави въпроса: „Защо единият от протестите в „Овча купел“ е предвождан от кандидат за кмет на ГЕРБ на съответния район, от кандидат за кмет от ГЕРБ на София, от народни представители от ГЕРБ? Какво се случва?“, посочи социалистът и се обърна към министъра отново: „Знаем за спора между ГЕРБ и ПП чий министър сте – но всичко това хвърля камъни в градината на МВР“, реагира народният представител от БСП.

Иван Иванов бе категоричен: „Ситуацията е изключително сложна – да ви припомня, че миналата седмица ние представихме тук информация, че на българска територия се връщат лица с криминална регистрация, осъдени за престъпения. Вие отрекохте това. Да, дадохте справка за български граждани, но ние продължаваме да питаме - в профила на тези, които се връщат на територията на страната по Дъблинския регламент има ли криминално проявени?“, обърна се отново към вътрешния министър народният представител от БСП, подчертавайки:

„Вие миналата седмица не се явихте на парламентарен контрол, не отговорихте на този въпрос. Надявам се на следващия контрол да се явите и да отговорите. Какво се случва в момента в страната? Виждате, че София гори, всяка вечер има протести, всяка вечер има атаки, виждате, че хората недоволстват“, заяви Иван Иванов като зададе въпросите:

„Тези недоволства дали са в резултат на проблемите или вие в момента обирате луфтовете в управляващата коалиция? Това искаме да разберем – безчинстват ли тук мигрантите, вие вършите ли си работата, по овладяването на този процес, Държавната агенция за бежанците охранява ли тези места за настаняване? И кога ще се успокои тази обстановка? Ние сме отговорна към своите избиратели партия и държим на обективната истина“, заяви народният представител от „БСП за България“.

След изказването на министъра и фактите, цитирани на два пъти от парламентарната трибуна от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, Иван Иванов добави:

„Нека едно да е ясно – да не се спекулира, най-вече от вас, защото справката я подписвате вие. И като пише тук: 396 граждани на трети страни – са 396. Независимо дали са на вход или на изход, те са влезли в нашата страна, не са телепортирани, не са паднали с хеликоптер или с парашут – те са влезли. Не са се появили от нищото и вие сте ги заловили, и сте подписали. Това са фактите. Това е ваш продукт и ние него оспорваме“, заяви социалистът и припомни:

„БСП в годините сме казвали, че има проблем и щатът на Гранична полиция трябва да се увеличи. Този спор сме го водили с вас, с ваши предшественици. Това кореспондира и с дългогодишни наши констатации, твърдения, снимки материали, сезиране на прокуратурата за това, че т.н преградно съоръжение не функционира – то е разнебитено, Некачествено направено. 12 години управляваха от ГЕРБ – твърдяха, че всичко е наред. Но то не е наред и вие го знаете много добре. Една от причините да се наемат нови служители със записване в законопроект е тази – че преградното съоръжение не работи. И ние ви казахме многократно, че тези 1200 души – те са вече 1246, трябва да се вземат на работа в Гранична полиция, категоричен бе Иван Иванов. 

Социалистът се обърна към управляващите: „Защото, сега е факт един законопроект на ГЕРБ, които казват, че вече този щат трябва да се увеличи, записано чрез Закона за МВР и Закона за администрацията, Очевидно сме прави като опозиция. Говорихме го години., че тези служители са необходими. Очевидно, ГЕРБ, г-н Борисов го разбраха, че това което е направено през годините не върши работа и сега трябва да се охранява със жива охрана преградното съоръжение по границата“, посочи Иван Иванов.